15. september 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rahvaliit: riigivara odavmüük ohustab riigi stabiilsust

Eestimaa Rahvaliidu juhatus võttis vastu avalduse, milles märgib, et eelarveaukude lappimine riigivara odavmüügist saadud rahaga seab ohtu riigi arenguvõime.

Rahvaliidu juhatus viitas oma avalduses valitsuse kavale juba lähiajal müüa jooksvate eelarvekulude katteks kuni miljardi krooni eest aktsiaid ja kinnisvara, sealhulgas metsamaad, ning viia riigile kuuluvad strateegilised äriühingud börsile ja maksta Eesti Energiale üle 2 mld krooni jaotusvõrgu eraldamise eest. 

Rahvaliidu esimehe Karel Rüütli sõnul on valitsuse lühinägelik riigivarade müükipaiskamise poliitika sügavalt ekslik. „Valitsus pole aasta jooksul suutnud kavandada jätkusuutlikku riigieelarve strateegiat, mistõttu minnakse kergema vastupanu teed ning kavatsetakse müüa riigivara maha võileivahinnaga,” ütles Rüütli.

„Nii müüdi Tallinnas Narva maanteel parimas asukohas paiknev AS-i Eesti Post kinnistu vaid 128 mln krooni eest. Ligikaudu sama suure Rävala pst kinnistu müügi eest teenis riik ligi 420 mln krooni,” märkis Rüütli. Ta meenutas, et 2001. aastal tahtis Laari valitsus – tuginedes väitele, et riik on halb peremees – müüa poole Eesti Energiast välismaa riiulifirmale ainult miljardi krooni eest. Praegu hindavad eksperdid Eesti Energia väärtuseks ligikaudu 25 mld krooni.

Rahvaliidu juhatuse hinnangul on väär võtta riigi äriühingutelt nende teenitud kasum, kui see toob kaasa teenuste hinna tõusu. „Tegemist on varjatud maksustamisega, mis mõjutab kõiki inimesi,” lisas Rüütli. „Üha enam tugevneb surve, et riik müüks odavalt muudki vara, sealhulgas Eesti Telekomi aktsiaid, mis praegu toovad riigile igal aastal sadu miljoneid tulu.”

Rahvaliidu juhatuse hinnangul peab valitsus näitama otsustavust ja vastutustunnet ning tegutsema Eesti riigi ja rahva huvides, lähtudes Riigikogus 2005. aastal heakskiidetud strateegiast  „Säästev Eesti 21”.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785