31. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus Maa: kinnisvara statistika on  puudulik

Uus Maa Kinnisvarakonsultantide kinnisvara analüütik Annika Jakobson kirjutab, et Maa-ameti poolt avaldatavaid tehinguandmeid kasutatakse  kinnisvaraturu analüüsimiseks, hinnatrendide ning tehingute arvu jälgimiseks.

Andmed jõuavad Maa-ameti andmebaasi notaritelt, mistõttu eeldatakse, et kõik tehtud tehingud kajastuvad Maa-ameti andmebaasis. Viimasel ajal on aga sagenenud kohtutäiturite ja pankrotihaldurite poolt müüdavate kinnisvaraobjektide arv. Selgus, et need tehingud ei kajastu Maa-ameti andmebaasis, kuna kohtutäiturid ei ole kohustatud saatma tehtud tehingute infot Maa-ametile. Sellest tulenevalt on ka statistika viimase aasta jooksul olnud rohkem ebatäpne, kuna just nüüd on kohtutäiturite ja pankrotihaldurite poolt tehtud tehingute osakaal suurem olnud.

Kohtutäituritel ei ole kohustust tehtud kinnisvaratehinguid mitte üheski andmebaasis kajastada, sageli ei tehta ka omatarbeks statistikat.

Kuna kohtutäiturite poolt müüdud kinnisvara on reeglina turuväärtusest madalam, (müügini jõutakse reeglina teisel või kolmandal enampakkumisel, esialgsest hinnast oluliselt madalama hinnaga), võib eeldada, keskmine hinnalangus on olnud suurem kui seni arvatud, samuti on olnud suurem ka kinnisvaratehingute arv. Kui siiani on paljuski keskmise tehinguhinna langust peetud just kohtutäiturite madalahinnaliste tehingute süüks, siis reaalselt ei kajastunudki need tehingud avaldatud andmetes. Kui palju igakuiselt kohtutäiturid tehinguid teevad on keeruline hinnata, kuna see info ei kajastu üheski andmebaasis.

Kuna tegemist on oluliselt turustatistikat muutva informatsiooniga, siis võib loota, et lähiajal Maa-amet siiski hakkab koguma infot ka kohtutäituritelt, et statistika oleks täpsem.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785