17. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Audiitor: Bremi ellujäämine sõltub Toomas Toolist

Kinnisvara korrashoiuga tegeleva Brem Kinnisvarahoolduse audiitor ütles 2008. aasta majandusaasta aruannet hinnates, et firma ellujäämine sõltub omaniku Toomas Tooli tahtest ettevõttesse raha juurde panna.

Koos ISS Haldusega ajalooliselt turgu valitseva Brem Kinnisvarahoolduse müügitulu kasvas mullu tunamulluselt 79,3 miljonilt kroonilt 86,2 miljoni kroonini. Paberitel oli ettevõte jätkuvalt kasumis, ehkki puhaskasum langes 1,8 miljonilt kroonilt 0,8 miljonile kroonile.

Majandusaasta aruannet lugedes hakkas silma, et aastavahetuse seisuga oli rohkem kui 300 inimesele tööd andva Brem kinnisvarahoolduse pangakontol vaid 160 000 krooni, kuid lühiajalisi kohustusi oli samas 46 miljoni krooni jagu. Tõsi, aasta varem oli pangakontol vaid 35 000 krooni, lühiajalisi kohustusi jagus aga 44 miljoni eest.

Juhatuse liige Janek Merilainen ütles firma tegevusaruandes, et 2008. aastal muutus töö võlglastega tulemuslikumaks. Suured ning pikaajalised võlad vähenesid, ehkki võlgade sissenõudmine tõi kaasa suuri kulutusi.

Bremi bilansis pole samas renoveeritud kortermajade nimel taotletud pangalaene ega mitmeid kahjunõudeid. Renoveerimislaenude jääk ulatus aasta lõpu seisuga 17,6 miljoni kroonini.

Peaaegu 4 miljoni kroonini ulatuvad tingimuslikud nõuded olid järgmised: Microsoft Corporationile piraattarkvara kasutamise eest ligi 200 000 krooni, Korteriühistule Lembitu 6 ligi 2 miljonit krooni, Hansa Varakindlustusele ligi 50 000 krooni, Alpaca Sisustusele ligi 180 000 krooni ja Katika Ehitusele ligi 130 000 krooni.

Audiitor Eva Veinberg ütles, et Brem Kinnisvarahoolduse bilansis on nõudeid ja ettemakseid ligi 35,3 miljonit krooni, kuid raha võimaliku laekumise kohta auditi käigus piisavalt tõendeid ei leitud.

Kui Brem oleks hinnanud nõuded ostjate vastu ebatõenäoliselt laekuvateks, väheneks bilansis käibevara, eelmiste perioodide jaotamata kasum ning omakapital 35,3 miljoni krooni võrra. Peale nõuete allahindlust oleks ettevõtte lühiajalised kohustused olnud aastavahetuse seisuga 46 miljonit krooni, käibevara 13,4 miljonit krooni ning ettevõtte omakapital 32,5 miljoni krooniga negatiivne, mis ei vastaks äriseadustiku nõuetele, märkis audiitor.

„Raamatupidamise aruanne on koostatud jätkuvuse printsiibist lähtudes. Juhul kui ettevõtte tegevus ei ole jätkuv, tuleks aruande koostamisel lähtuda raamatupidamistoimkonna juhendist „Likvideerimis- ja lõpparuanded,“ milles kõik varad ja kohustused kajastatakse lõhiajalistena ning netomüügihinnas,“ ütles Veinberg lisades, et majandusaruanne ei kajasta Brem Kinnisvarahoolduse tegelikku majandusseisu.

„Meie hinnangul sõltub ettevõtte jätkuvus omaniku toetusest,“ võttis audiitor oma öeldu mõtte kokku.

Brem Kinnisvarahooldus Äripäevale kommentaari ei andnud. Äriregistri andmetel kuulub Brem Kinnisvarahooldus alates 2004. a lõpust Lätti registreeritud Baltic Real Estate Managemendile.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785