14. august 2009

Moskva uus ehitusmäärus tahab kaotada isetegevuse

Linna uus vastuvõetud ehitusmäärus keelab pealinna ühtse ilme nimel igasugused hoonete välimiku kooskõlastamata ja ebakunstipärased muutused, vahendab vene uudisteportaal lenta.ru. Ametivõimud ise vilistavad sellele.

Teisipäeval linnavalitsues vastu võetud määrus "Moskva kunstilise pale kujundamisest ja säiltamisest" seab eesmärgiks liikumise tuleviku ilusama linna poole. Selle raames keelatakse elanikel rõdude isepäise klaasimise, konditsioneeride ja satelliittaldrikute paigaldamise fassaadidele. Edaspidi peavad elanikud iga värviliigutuse ja aknavärvi ning -kuju muudatuse kooskõlastama kohaliku ehitusametnikuga. Seda nii terve maja kui ka üheinsa detaili ulatuses.

Lisaks uuselamurajoonide ilme rangele järelevelvele tugevdatakse kontrolli ka vanas ajaloolises keskuses ning ehitusmälestiste juures.

Iseenesest igati tervitatav trend linna ütsema ilme suunas on mujal maailmas juba levinud ning taaslevimas, käies käsikäes ka linnaarhitekti positsiooni tugevnemisega.

Samas aga on Moskva linna arhitektuuriameti hoonel Võidu väljaku ääres, otse Tšaikovski nimelise kontserdimaja ja Satiiriteatri vastas fassaad kaetud rohkem kui kümne konditsioneeriga, itsitas uudisteportaal.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785
Hannes RummReklaamimüügi projektijuhtTel: 518 4688