13. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Välismaalased piiluvad Eesti kinnisvara

Ehkki tehingute aktiivsuselt on siinne kinnisvaraturg langenud aastatesse 2003-2004, annab endiselt tooni kohalik huviline, kuid aina rohkem passivad peale ka välismaalased.

Arco Vara Kinnisvarabüroo vanemmaakler Maia Daljajevi seletusel on hinnad on jätkanud vaikselt langemist ka siis, kui II kvartalis tehingute arv vaikselt tõusis võrreldes I kvartaliga. "Nii suurt langust korteriomandite ruutmeetri hinnas, kui toimus 2008. aastal ning 2009. aasta I kvartali jooksul ilmselt enam ei tule, sest omanikud loobuvad müügist," tõdes ta.

Teisalt põhjustavad jätkuvat hinnalangust sundmüügid ning arendajate laoseisu tühjendusmüük. Uue elemendina on huviliste sekka siginenud välismaalasi, kes uurivad hindasid ja siinset turuolukorda. Ajendiks on ajakirjanduse vahendusel saadud kuuldused, et Baltikumi kinnisvara hinnad on tipust pea poole võrra kukkunud. Massiliselt välismaalastest ostjaid ei ole veel täheldada, kuid huvi tuntakse nii elamispindade kui ka rahavoogudega äripindade projektide vastu, nentis Daljajev.

Elamispindade ostjateks on enamasti ikkagi Eesti residendid. Kusjuures on näha, et turule on tulnud inimesed, kes katavad omafinantseeringuna pool ja rohkem objekti hinnast.

Kohaliku kinnisvaraturu elavnemise ajendiks on eelkõige Eesti majanduslik stabiilsus. Kiiret hinnatõusu elavnemisega ei kaasne. Elavnemine tähendab eelkõige seda, et inimesed julgevad osta ja kindlustunne on paranemas, selgitas ta.

Tehingute aktiivsuse kohalt on Eesti tagasi aastates 2003-2004, kuid erinevalt toonasest uusi arendusi praegu enam nii palju ette ei võeta.

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785