7. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juulis kukkus Tallinna kinnisvaraturg 15%

Tallinna korterite hinnad langesid juulis keskmiselt 15 % võrra, ent tehingute arv tõusis võrreldes juuni 340 tehingult 485 tehingule, vahendab Pindi Kinnisvara.

Nendest küll 66 üliodavat vabaturuvälist tehingut tehti Pärnaõue projektis. Seega ainuüksi ehitusfirma NCC ja selle partneritega seotud tehinguid välja arvates jäi juuli tehingute arvuks 419, mis on siiski tänavu rekordkuu.  Hinnanguliselt oleks Tallinna korteriomandite hinnalangus ilma NCC-ga seotud tehinguteta vähemalt kaks korda väiksem. 

Järsemaid hinnakõikumisi tekitavad peamiselt suuremate arendusprojektide omanikud, langetades agressiivselt hindu ning vähendades seeläbi laojääki, tõstes samal ajal siiski piirkonna keskmist tehinguhinda. Lisaks võimendavad hinnalangust arendajatevahelised suurtehingud. Teisalt langeb järsult piirkonna tehingute keskmine hinnatase, kui projekt on realiseeritud või vastupidi- turu üldisest olukorrast tingitult hinnakonkurentsist välja langenud.

Võrreldes 2007. aasta märtsiga (26 431 kr/m²) on Tallinna korteriomandite keskmine hinnalangus 2009. juuliks olnud -59 % (10 837 kr/m²). Ehkki enamikes linnaosades pakkumiste arv sujuvalt kahaneb, on surve hindadele jätkuv, mida võimendavad küll kogu turumahtu arvestades üksikud, kuid agressiivsed sundmüügid.

Tallinna siseselt olid hinnakõikumised järgnevad:

Kesklinn -9,1 %Lasnamäe -3,4 %Mustamäe -4 %Põhja-Tallinn -31,5 %Haabersti -21 %Kristiine -22,8 %Pirita -6,3 %Nõmme -23,8 %

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785