10. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pääsküla rabas valmib täna kümne meetri kõrgune vaatetorn

Pääsküla loodusõpperaja ühe osana rajatakse rabasse ligi kümne meetri kõrgune linnuvaatlustorn, mille ehitustööd lõppevad täna.

Loodusõpperaja loomist alustati 2007. aastal ning septembri keskpaigaks saab see täielikult valmis. Õpperada valmib Nõmme linnaosa valitsuse ja Keskkonnainvesteeringute Keskuse koostöös ning selle ehituse kogumaksumus on ligi 1,3 miljonit krooni.

Nõmme linnaosa vanema Rainer Vakra sõnul tuleb loodusrada 4 km pikkune, millest laudteed ehitatakse 2,4 km ulatuses. „Eriti oluliseks pean projekti juures seda, et arvestatud on ka liikumispuudega inimestega,“ rääkis Vakra, kelle sõnul on inva- ja lasteraja pikkus 1,2 km, millest 325 meetrit moodustab 1,2 meetri laiune invalaudtee.  

 „Loodushuvilised saavad õpperajal tutvuda raba pinnavormide ja taimestikuga, turbavõtukohad annavad aimu inimtegevuse mõjust ning 2002. aastal olnud kahe metsatulekahju jäljed ning uue metsa tekkimine pakub linlastele harvaesinevat võimalust looduse isetaastumise protsessi oma silmaga näha,“ kirjeldas Vakra. Raja äärde on paigutatud ka infotahvlid, mis tutvustavad raba geoloogilist arengut, taimi ja loomi.

Õpperaja kohta valmib ka makett ning raba ja õpperada tutvustavad voldikud. Loodusõpperaja maketil on kujutatud rabarajad, infotahvlid, rabatorn ning raba loodus. Maketi juurde kuulub ka puutetundlik ekraan, millelt saab infot raba kohta. Maketti saab peale loodusõpperaja valmimist näha Nõmme loodusmaja 1. korrusel, aadressil Õie 14.

Pääsküla raba asub Tallinna piiril, Pääsküla ning Männiku asumi vahel. Raba pindala on 9 km2 ning selle lõunaosa läbib Pääsküla jõgi.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785