16. juuni 2009

Makseraskusi enim ehitus- ja ärikinnisvaraga tegelevatel firmadel

Täna avaldatud Eesti Panga statistika põhjal on laenude tasumisel enim hädas ehitussektor ja kommertskinnisvaraga tegelevad firmad.

Eesti Panga andmetel on maksetähtaja ületanud laene ehitussektoris 19%, mis on halvim näitaja. Kommertskinnisvaraga tegelevatel on näitaja firmadel veidi enam kui 8%. Panga andmel moodustas ehitussektori tähtaja ületanud laenude jääk 30. aprilli seisuga ca 1,2 mlrd krooni, ärikinnisvaraga tegelevate firmade puhul 3,5 mlrd krooni.

Enam kui 60päevase viivisosaga laenude maht suurenes aprillis 5,2 protsendini portfellist. Märtsis oli see näitaja 4,5 protsenti.

Üle kahe kuu pikkune makseviivis tähendab Äripäeva analüütiku Raivo Sormuneni sõnul tavaliselt, et laenuklient on suurtes likviidsusraskustes ning paljud pangad hakkavad selliseid hapuks läinud laene oma kuludesse kirjutama.

Eesti Panga aruandes on kirjas, et 2009. aasta põhistsenaariumi kohaselt kantakse üle 60päeva viivises olevatest laenudest kahjumisse 45%. Kui rakendub 2009 riskistsenaarium, siis kantakse üle 60 päeva viivises olevatest laenudest kahjumisse 60% ning pangad ei teeni laenukahjumite eelselt kasumit.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785
Hannes RummReklaamimüügi projektijuhtTel: 518 4688