15. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Talter ühtse hankekorraldaja järele puudust ei tunne

Teedeehitusfirma Talter AS juhataja Sven Pertens ei näe vajadust vähemalt teedeehituse valdkonnas tsentraliseerimist riigihangete korraldamisel, ehkki peab justiitsministri sellekohast ettepanekut huvitavaks.

Justiitsminister Rein Lang tegi möödunud nädalal ettepaneku, et riigihangete korraldamiseks loodaks üks asutus, kuna see  vähendaks riigi halduskoormust ning võimaldaks vältida rikkumisi hangete korraldamisel.

„Kuna hangete ettevalmistus on päris spetsiifiline, siis konkreetse ameti või ettevõtte olude tundmiseta ei pruugi üks asutus hakkama saada,“ arvas Pertens, kelle arvates ühel asutusel võib küll olla juriidiline kompetents, aga oluline on ka  tehnilise kompetentsi olemasolu. „Kui võtta arvesse kogu seda riigihangete hulka, mida korraldatakse, siis oleks  tegemist päris suure ettevõtmisega. Mitte väga tõsiselt võib ju ka küsida, et miks meil on vaja kümmekonda ministeeriumi. Teeme ühe suure, mis tegeleks põllumajandus, majanduse ja rahandusega,“ sõnas ta.

Pertensi arvates on mõte riigihangete korraldamine tsentraliseerida iseenesest huvitav. „Masinavärk läheks ka ühe asutuse raames suureks ning sellega oleks kaasatud piisavalt suur hulk inimesi. Kas tsentraliseerimine ka korruptsiooni vähendaks, seda ma ei oska kommenteerida,“ nentis ta ning lisas, et see, kas ühe asutuse loomine hoiaks kulusid kokku või parandaks läbipaistvust, väärib kindlasti arutamist.

Talteri juhataja teede-ehituse valdkonnas riigihangete korraldamisel probleeme ei näe ja otsest vajadust tsentraliseeriva asutuse loomiseks ei tunneta. „See oli aastaid tagasi, kus tuli ette, et hanketingimustesse pandi tingimus, millele saigi vaid üks Eesti ettevõte vastata, praegu ma sellist tendentsi pole märganud,“ meenutas Pertens.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785