27. mai 2009

Kaubanduskeskused muutuvad tondilossideks

Analüütikute hinnangul võib finantsprobleemide tõttu sulgeda tänavu tegevuse kuni 100 Ameerika ostukeskust, mis muudaks õitsevad vaba aja veetmise kohad linnapildis tondilossideks, kirjutab Kristjan Kaar LHV veebis.

Üheks rusikareegliks on kujunenud, et suured ostukeskused, mis genereerivad vähem kui $250 müügitulu (USA keskmine on $381) ühe ruutjala (1 ruutjalg = 0.0929 ruutmeetrit) kohta aastas, ootab ees väljasuremine. Selle arvestuse kohasel panevad üheskoos pillid kotti 84 ostukeskust üle Ameerika, ent jaemüügi languse korral poleks analüütikute hinnangul ime, kui tegevuse lõpetaks koguni 100 ostukeskust.

Tüüpilised ehk kinnised ostukeskused on jäämas ajalukku ning üha enam ehitatakse Ühendriikides nii-öelda vabaõhu ostukeskusi, kus on esindatud eraldiseisvad hiiglased nagu Wal-Mart, väiksemad jaemüüjad ja nende vahel ilutsevad pargid ja välikohvikud. Kaasaegsed kaubanduskeskused röövivad kinniste ostukeskuste klientuuri ning seetõttu on Strategic Resource Group tegevdirektori hinnangul suured ja kinnised ostukeskused „tiksuvad ajapommid,“ mis heidavad hinge isegi juhul, kui jaemüük peaks lähiajal stabiliseeruma.

 

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785
Hannes RummReklaamimüügi projektijuhtTel: 518 4688