27. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubanduskeskused muutuvad tondilossideks

Analüütikute hinnangul võib finantsprobleemide tõttu sulgeda tänavu tegevuse kuni 100 Ameerika ostukeskust, mis muudaks õitsevad vaba aja veetmise kohad linnapildis tondilossideks, kirjutab Kristjan Kaar LHV veebis.

Üheks rusikareegliks on kujunenud, et suured ostukeskused, mis genereerivad vähem kui $250 müügitulu (USA keskmine on $381) ühe ruutjala (1 ruutjalg = 0.0929 ruutmeetrit) kohta aastas, ootab ees väljasuremine. Selle arvestuse kohasel panevad üheskoos pillid kotti 84 ostukeskust üle Ameerika, ent jaemüügi languse korral poleks analüütikute hinnangul ime, kui tegevuse lõpetaks koguni 100 ostukeskust.

Tüüpilised ehk kinnised ostukeskused on jäämas ajalukku ning üha enam ehitatakse Ühendriikides nii-öelda vabaõhu ostukeskusi, kus on esindatud eraldiseisvad hiiglased nagu Wal-Mart, väiksemad jaemüüjad ja nende vahel ilutsevad pargid ja välikohvikud. Kaasaegsed kaubanduskeskused röövivad kinniste ostukeskuste klientuuri ning seetõttu on Strategic Resource Group tegevdirektori hinnangul suured ja kinnised ostukeskused „tiksuvad ajapommid,“ mis heidavad hinge isegi juhul, kui jaemüük peaks lähiajal stabiliseeruma.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785