26. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ülevaatusakt maksab hindamisaktist poole vähem

ERI Kinnisvara teatas, et juunist turule tulev uus hindamisteenus - objekti ülevaatusakti tegemine, on poole odavam täiemahulisest eksperthinnangust.

Ülevaatusakti eeliseks on madalam hind ning võimalus tellida juurde täiendavaid lisasid, nagu näiteks energiamärgis. Hinnakirjajärgselt on ülevaatusakt ca ½ eksperthinnangu hinnakirjast, lisaks saab vajadusel sama hindaja käest tellida eksperthinnangu, kusjuures juba tasutud summa arvestatakse eksperthinnangu tasu sisse.

Objekti ülevaatuse teenus hõlmab hindajapoolset sõltumatut objekti ülevaatust, mille tulemusena valmiv kirjalik hinnang siisaldab objekti tehnilisi, õiguslikke ja majanduslikke näitajaid, hetke kasutust, asukoha plaane ja fotosid objektist (sise- ja välisvaated), soovi korral võib lisada ka piirkonna turuülevaate ja eelneval kokkuleppel saab mõõta ka niiskus- ja mürataset.

Täiendavalt on võimalik juurde tellida parima kasutuse analüüs, energiamärgis, ehitus-tehniline ekspertiis jne. Ülevaatus teostatakse kooskõlas Eesti vara hindamistandardiga EVS 875  -10 Vara hindamine. Osa 10: Objekti ülevaatus ja andemete kogumine“.

ERI Kinnisvara hindamisteenuse juhi Andres Tederi sõnul tingis uue teenuse turutoomise fakt, et sellist teenust on korduvalt küsitud ja juba ka teostatud. „Tellijateks on olnud nii eraisikud kui ka firmad, kes ei vaja täiemahulist eksperthinnangut, kuid kelle jaoks on olnud oluline, et fikseerida objekti hetkeseis,“ sõnas Teder.

„Seda on vajatud nii käimasolevate kui ka võimalike tulevaste varaliste ja maksuvaidluste tarbeks, samuti näiteks andemete vastavuse kontrolliks tegelikkusele krediidiasutuste poolt,“ lisas ta. ”Teenuse tarbijatena näeme ka edaspidi varalistes vaidlustes olevaid eraisikuid (näiteks on vajalik fikseerida ehituse hetkeseis, kuna kohtuvaidlus võib ajaliselt venida), krediidiasutusi, kellel on vajalik kontrollida kliendi lepingujärgsete kohustuste täitmist (nt kas on teostatud lubatud mahus ehitustööd objektil), kohtutäitureid ja ka pankrotihaldureid, kellel on vajalik koostada objekti tutvustus enampakkumise tarbeks,“ ütles Teder.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785