11. mai 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Üürilepingus peab maakleritasu kirjas olema

Tarbijakaitse teatas täna, et üürilepingus peab olema kirjas, kes maksab maakleritasu.

Ameti poole on pöördunud mitmed tarbijad, kes on plaaninud üürida korterit kinnisvaramaakleri vahendusel ning alles lepingu allkirjastamisel on selgunud, et isik peab lisaks üürile tasuma ka üüri ettemaksu, tagatisraha ja maakleritasu.

Üürileping ning sellega seonduv on reguleeritud võlaõigusseadusega. Vastavalt võlaõigusseaduse § 658 lg 1 kohustub maakleritasu maksma üürile andja. Selline on ka Euroopa praktika. Eestis on aga elamispindade üüri vahendamisel praktikas välja kujunenud olukord, kus vahendustasu küsitakse üldjuhul üürile võtjalt. Seadusest tulenevalt on selline võimalus rakendatav kokkuleppel.

Harvad ei ole ka juhtumid, kus maakleri tasu võetakse mõlemalt osapoolelt ehk maksavad nii üürile andja kui ka üürile võtja. Küll aga peab selline tegevus olema mõlema osapoolega eelnevalt kokku lepitud ning arvestada tuleb sellega, et tasu ei võeta mitte kahekordselt, vaid see peab jagunema võrdselt.

Tarbijakaitseamet on seisukohal, et vastav kokkulepe peab olema sätestatud maaklerilepingus ja sellisest kokkuleppest tuleb üürihuvilist eelnevalt informeerida ka üürikuulutuses, et potentsiaalne üürnik oleks sellest kohustusest eelnevalt teadlik ning juhul, kui ta kuulutusele vastab, võib seda lugeda poolte vaheliseks kokkuleppe sõlmimiseks. Kui vastavat teavet kuulutuses ei ole, tuleb lähtuda VÕS §658 lg 1 sätestatust, mille alusel on maakleritasu maksmise kohustus isikul, kes maaklerilt teenuse tellib. 

Tarbijakaitseamet on oma seisukohast teavitanud nii Eesti Kinnisvarafirmade Liitu kui ka Eesti Kinnisvaramaaklerite Koda ning edastanud ka kinnisvaraportaalidele pöördumise ettepanekuga üürikuulutuste sisestamisel muuta kohustuslikuks väljaks teabe esitlemine selle kohta, kas maakleritasu lisandub või mitte.

Elamispindade üürikuulutuses peab olema informatsioon maaklertasu suuruse ja selle maksmise kohustuse kohta.

Praegusest majanduslikust olukorrast tulenevalt on hakatud üha rohkem sõlmima üürilepinguid, mistõttu on tarbijakaitseameti hinnangul äärmiselt oluline, et nii lepingutingimused kui ka tarbijatele esitatav teave oleks selge ja arusaadav ning ettevõtete käitumine antud olukorras korrektne.

Tarbijakaitseameti poole on pöördunud mitmed tarbijad, kes on plaaninud üürida korterit kinnisvaramaakleri vahendusel ning alles lepingu allkirjastamisel selgus, et isik peab lisaks üürile tasuma ka üüri ettemaksu, tagatisraha ja maakleritasu.

Tarbijakaitseamet on järelevalve korras pisteliselt üle vaadanud erinevaid kinnisvaraportaale. Portaalides avaldatav informatsioon maakleri tasude kohta ei ole alati piisav. Tarbijatele edastatakse kuulutusega üks järgnevatest variantidest: maakleritasust teavitatakse; maakleritasust ei teavitata; teavitatakse, et korterit üüritakse otse omanikult ning ei lisandu maakleritasu.

Tarbijakaitseameti andmetel võetakse maakleritasu vahel ka siis, kui sellest eraldi ei teavitata.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785