27. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Iga viies jääb kodulaenuta

Laenutaotlejaid on kaks korda vähem, ent siiski lükatakse näiteks eluasemelaenu taotlustest ligi viiendik tagasi.

DnB NORD Panga juhataja Hans Pajoma sõnul on inimesed muutunud konservatiivsemaks ning sellega seoses on vähenenud ka huvi laenude vastu. Ta tunnistab, et suuremate riskide tõttu on tõusnud eitavate vastuste arv.

"Kodulaenu soovijate hulk on aastatagusega võrreldes kaks korda väiksem ning keskmine summa kahanenud 30%," kinnitas Swedbanki eluasemelaenude osakonna juht Eneli Veermaa. "Laenutaotlejatest ei saa laenu tunnetuslikult 10-20%," lisas ta keeldumiste hulka kommenteerides.

Uus Maa Kinnisvara tegevjuht Mika Sucksdorff ütles ehitusuudised.net-ile, et tema kogemuste põhjal jääb umbes iga viies tehing ära finantseerimisraskuste pärast. "Sageli on probleemiks see, et klient ei ole varem uurinud oma laenuvõimet ning on oma võimeid üle hinnanud," rääkis Sucksdorff, kelle sõnul on pankade tingimused ja nõuded laias laastus sarnased.

Omafinantseeringu nõue on mõne aasta tagusega võrreldes kasvanud vähemalt poole suuremaks. Eraisikute eluasemelaenude puhul on minimaalne omafinantseering näiteks DnB NORD Pangas 20%.

"Praegu on eriti oluline, et kliendid hindaksid enesekriitiliselt oma laenuvajadusi ja projekte, millesse investeerida," rääkis DnB NORD Panga juhataja Hans Pajoma. Arvestades jätkuvalt ebakindlat majanduskonjunktuuri, peavad pank ja klient üheskoos väga kriitiliselt äritegevusega seotud riske hindama.

Swedbanki ettevõtete finantseerimise divisjoni juhi Tauno Vanaselja sõnul sõltuvad ettevõtjale esitatavad lisatingimused projekti riskidest. "Laenuperioodid on lühemad ja pank soovib sagedasemat monitooringut ja regulaarset kontakti laenuvõtjaga, et võimalikele probleemidele juba varakult jälile saada ja neid ennetada," ütles Vanaselja.

Peagi alustavad Swedbanki Balti-üleses üksuses tööd kuni 200 spetsialisti, kes hakkavad tegelema kõrgendatud äririskiga ettevõtetest klientidega.

Vanaselja sõnul ei ole negatiivsete otsuste osa ettevõtetest laenutaotlejate puhul oluliselt suurenenud, jäädes 15-20% piiridesse. "Võrreldes eelmiste aastatega on aga uusi taotlusi väga vähe ning huvi uute projektide elluviimise vastu on üle kahe korra vähenenud," lisas ta.

Käendus KredExilt

KredExi käendus võimaldab saada pangalaenu ettevõttel või eraisikul, kellel napib tagatisi. "Eluasemelaenu puhul on boonuseks see, et väheneb esmane sissemakse kohustus," selgitas KredExi juhataja Andres Treier.

Atoy Automotive OÜ tootejuht Timo Pihlak on üks neist, kel õnnestus mullu detsembris kinnisvaraostuks kiiresti ja soodsalt laenu saada. "Esitasin avalduse ja nii lihtne see oligi," rääkis Pihlak. "Võtsin pakkumised tollasest Hansapangast ja Sampost. Oleksin ka Hansapangast laenu saanud, aga laenusumma olnuks väiksem ja protsendid kõrgemad. Sampo pakkus välja võimalused nii kinnisvara tagatisel kui omafinantseeringuga laenu saamida. Kuna vastasin nõudmistele - kindel töökoht, kõrgharidus, vanus -, et KredExi käendusega laenu saada, siis oli mu 1,19 miljonit krooni maksnud korteri omafinantseeringuks 10%," kirjeldas ta oma kogemust.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785