14. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maakler: Turusituatsioonile vastav hind tagab müügitehingu

Uus Maa Kinnisvarabüroo Virumaa büroo hindaja Andrit Palm kirjutab, et kevad ja uus ärkamine saabub ka kriisiajal ja kinnisvarasektoris – küll tagasihoidlikumalt kui seni, aga siiski.

Tehingud elamispindadega Rakveres ja Lääne-Virumaal tervikuna on 2009. aastal olnud harvad ja seda suures osas seetõttu, et müüjad soovivad saada turusituatsioonile mittevastavat hinda. Tänases turuolukorras on soovitav, et müüja teeks enda jaoks selgeks, kas tal on tõsine soov ja vajadus vara müüa. Kui see soov on olemas, siis tagab müügitehingu toimumise objekti õige hind. Siinkohal tasub kuulda võtta kinnisvaraspetsialistide soovitusi õige müügihinna määramisel. Selliseid varasid, mida ei ole täna tingimata vaja müüa või mille müük ei ole otstarbekas (kohustused panga ees ületavad võimaliku müügist saadava tulu), ei peaks ebareaalsete müügihindadega ja „igaks juhuks” müügis hoidma, sest liiga kõrged pakkumishinnad omakorda tekitavad õigustamatult kõrgeid hinnaaootusi nendes müüjates, kes saavad ja tahavad oma vara (turuhinnaga) realiseerida.

2009. a Rakveres müüdud korterite (heas/rahuldavas seisukorras) müügihinnad olid vahemikus 6060 – 9063 kr/m² ja väga heas seisukorras korterite müügihinnad jäid vahemikku 11 889 – 14 500 kr/m². Eramute (rahuldavas seisukorras) müügihinnad olid vahemikus 600 000 – 1 150 000 krooni. Ühtegi uut ja väga heas seisukorras eramut ei ole 2009. a Rakveres müüdud.

Rakvere linnas on käesoleval ajal  pakkumisel ca 140 kõigi mugavustega korterit ja ca 70 eramut. Tüüpkorterite pakkumishinnad on vahemikus 8000 – 18 000 kr/m², uuselemutes asuvad korterid on pakkumisel hindadega 17 000 – 27 000 kr/m². Vanemate ja remonti vajavate/pooleliolevate eramute pakkumishinnad on vahemikus 590 000 – 1 100 000 krooni, 1970-1980-ndatel aastatel ehitatud rahuldavas/heas seisukorras eramuid pakutakse hindadega 1 200 000 – 1 870 000 krooni ja uute/viimastel aastatel rekonstrueeritud eramute pakkumishinnad on vahemikus 1 885 000 – 3 050 000 krooni. Mõned suuremad/eriprojektiga eramud  on pakkumisel hinnaga kuni 5 700 000 krooni.

Kinnisvara pakkumishinnad näitavad selgelt, et valdava osa Rakvere piirkonna kinnisvaraomanike/müüjate hinnaootused on jäänud 2007. aasta IV kvartalisse / 2008 I kvartalisse  ehk majanduse kõrgaega, samas kui kinnisvarahinnad kõnealuses piirkonnas on tegelikult langenud 2005. aasta IV kvartali tasemele. Seega ei ole pakkumiste hinnad tegelike turumuutustega tasakaalus.

Uus Maa Kinnisvarabüroo Virumaa soovitus tänases turusituatsioonis on, et objekti müüki pannes saaks see kohe õigest hinnast pisut madalama hinna, kuna müük ei toimu ühe päevaga ja langeva turu tingimustes on tänane õige hind homme juba liiga kõrge. Virumaa kinnisvaraturg on juba ca 1,5 aastat olnud tugevas languses ja täpset langustsükli põhja ei ole ka kõige julgematel võimalik prognoosida, kuid arvan, et täna oleme languse ekvaatori ületanud. Kliendid küsivad sageli, et millal on õige aeg osta? Igal juhul on õige aeg soetada kinnisvara langusfaasis. Üks on kindel, et langusele järgneb tõus ja kõige sügavamat põhja ei ole ilmselt kellelgi võimalik täpselt tabada, sest reeglina tuleb tõus järsku ja põhja tabamist ootavad kliendid ostavad eeldatavalt tõusufaasis.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785