3. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitajad ootavad kahe aasta jooksul tõusu

Ehitusmessi raames läbi viidud küsitluse kohaselt arvab 71 protsenti Eesti ehitusturul tegutsevatest tootja- ja müügifirmadest, et ehitussektor pöördub tõusule järgmise kahe aasta jooksul.

Küsitlusest selgus, et 30 protsenti vastanutest ootab tõusu järgmisel aastal ning 41 protsenti 2011. aastal. Neljandik vastanutest arvas, et tõus toimub 2012. aastal või hiljem, kuid ainult viis protsenti prognoosis olukorra paranemist käesoleval aastal. 52 protsenti spetsialistidest nägi ehitusturu suurimat kasvupotentsiaali avaliku sektori hangetes, 46 protsenti lootis kasvu ekspordist Euroopa Liidu maadesse.

Ehitushindade võimaliku muutuse osas prognoosis 40 protsenti ehitusega seotud firmade esindajatest, et ehitushinnad on kolme aasta pärast jäänud tänasega samale tasemele. 28 protsenti arvas, et ehitushinnad langevad ning peaaegu võrdselt, 31 protsenti pakkus, et hinnad tõusevad.

80 protsenti ehitusmessil läbi viidud küsitlusele vastanutest oli veendunud, et suurenev konkurents ehitusturul on tervitatav. Sama suur protsent vastajaid arvas, et majanduslanguse mõju Eesti ehitusturule on olnud turgu korrastav ning tegutsema on jäänud professionaalsemad ning paindlikumad ettevõtted. Üle poole spetsialistidest arvas, et majanduslanguse mõjul vastavad materjali- ja tööjõuhinnad nüüd rohkem reaalsele turusituatsioonile.

Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu tegevjuhi Enno Rebase sõnul on ehitussektoris toimunud muutus olnud väga järsk. „Aasta tagasi läbi viidud sarnase küsitluse kohaselt ootas käibe kasvu 64 protsenti ettevõtetest ning vaid kümnendik prognoosis langust. Samas on enamus turuosalisi siiski ka täna tuleviku osas positiivsed ning näevad lähiaastatel uut tõusu. Tunnustatav on ka fakt, et ettevõtjad tunnetavad ehitusturu suurenevat konkurentsi valdavalt positiivse tegurina,“ ütles Rebane.

„Pessimistlikuma poole pealt on ilmselt ehitajate ootus avaliku sektori tellimustele jätkuvalt liiga lootusrikas, seda enam olukorras, kus riik oma kulutusi kriitiliselt üle vaatab,” märkis Rebane. „Samas tähendab see, et ehitusala ettevõtjad ja liidud peavad jätkuvalt survestama avaliku sektori poolset Euroopa tõukefondide kiiret kasutuselevõttu,” lisas ta.

Eesti Näituste ASi poolt messi „Eesti ehitab 2009” raames korraldatud küsitluses osales kokku 128 messil osalevat ettevõtet.

Mess „Eesti ehitab 2009“ kestab laupäeva, 4. aprillini.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785