23. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Miks büroode turuülevaated erinevad?

Kohalike kinnisvaravahendajate pakutavad ülevaatet siinsest turust kohati erinevad. Miks?

Ehkki Uus Maa Kinnisvarabüroo juhatuse esimees Jaanus Laugus soovitas veebruaris, et just nüüd on õigeim aeg kinnisvara soetamiseks, ei tasu BPE Kinnisvaraeksperdi spetsialistide teatel jutte põhja saavutamisest ja peatselt algavast hinnatõusust siiski väga tõsiselt võtta.

„Kuigi on ilmunud teateid selle kohta, et mõningates turusegmentides on hinnalangus peatunud või viidatakse lausa sellele, et turg on taas tõusule pööranud, siis kahjuks seda tõsiselt võtta pole põhjust,” teatas ettevõte. Ei saa välistada seda, et kuskil konkreetses piirkonnas on hinnad statistiliselt eelmise kuuga võrreldes ka pisut kerkinud, kuid see ei ole veel tunnistus selle kohta, et turul oleks üldine suundumus muutunud. Hinnalangus on olnud jätkuv ja eeldatavalt jätkub ka lähikuudel.

Negatiivsust lisab veelgi ka Domus kinnisvara, mille eksperdid ennustavad, et siinne turg jaheneb kevadel veelgi. Kuigi kevadkuud on tavaliselt olnud kõige aktiivsem periood, siis käesoleval aastal on majanduslanguse, töötuse kasvu ja ebakindla tuleviku tõttu oodata turu jätkuvat jahenemist.

Erinevate kinnisvarafirmade prognooside erinevus ja mõnikord lausa vastukäivus tulenevad Arco Vara Kinnisvarabüroo hindamisosakonna juhataja Tõnu  Lutsu kinnitusel vähesest kogemusest ning ebapiisavast pädevust prognooside koostamisel. Arco Vara koostab turuülevaateid, kus tehingustatistika ning makromajandust iseloomustavate näitajate põhjal kirjeldatakse üldisi trende kinnisvaraturul lähitulevikus.

Lutsu sõnul ei saa  kinnisvaraturgu prognoosida muust majandusest eraldi ning seetõttu polegi turg prognoositav.

„Tänases majandussituatsioonis ei ole võimalik koostada kinnisvaraturu prognoose, jättes arvestamata majandusolukorda suunavad sisendid. Aga ka majandusanalüütikud hoiduvad täna prognooside koostamisest või annavad mitu erinevat võimalikku arengustsenaariumi,“ rääkis Luts.

Reeglina võetakse kinnisvaraprognooside koostamise aluseks tehingustatistika ning makromajandust iseloomustavad näitajad nagu tööhõive, keskmised sissetulekud, intressimäärad jm. „Tarbija käitumise kohta annab infot tarbija kindlustunde indeks,“ lisas Luts, kelle sõnul tänases majandusolukorras on just aasta lõpus raske koostada usaldusväärset prognoosi kinnisvaraturu olukorra kohta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785