20. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Roosiväli: ma ei panusta Toompargile ega  Tossole

Mida arvab kinnisvaraspetsialist Tõnu Toomparki ning Äripäeva ajakirjaniku Enn Tosso vahel sõlmitud kihlveost Pindi Kinnisvara juhatuse esimees Kalev Roosiväli?

Teisipäeval sõlmisid kinnisvaraspetsialist Tõnu Toompark ja ajakirjanik Enn Tosso kihlveo kinnisvaraturu olukorra kohta aasta pärast. Toompark väitis, et Tallinna korteriomandite mediaanhind märtsis 2010 on madalamal kui mediaanhind märtsis 2009, Tosso pakkus, et see on kõrgemal.

Kalev Roosiväli, Pindi Kinnisvara juhatuse esimees: 

Mina pakun, et hinnad jäävad samaks. Hinnavõnkeid võib tulla majanduse halbade uudiste mõjul, eelkõige mõjutavad ettevõtete panktorilained ja töötuse kasv, aga enam-vähem jäävad hinnad samale tasemele kuni euro tuleku kindlakssaamiseni.  Mina tegin oma prognoosid juba kolmveerand aastat tagasi ja siiani on need paika pidanud. Juba toona pakkusin, et sel kevadel jõuame põhja, kuhu jäämegi mõneks ajaks püsima.

Pikaajalisi prognoose ei julge praegu teha ei makroanalüütikud ega ka kinnisvaraturu analüütikud. Selle aasta esimesed kuud kinnitavad vaid, et turg on ikka täiesti maha jahtunud ning jõudnud tasemele, mis oli  90ndate aastate keskel. Tehingute osakaal Tallinna korteriomandites oli jaanuaris 250, veebruaris 307. Hinnad on langenud sellise määrani, mida ei peetud võimalikukski.

Pealinna korteriomandite hinnad on langenud üle 40% tipuajaga võrreldes. Nüüd, kus see langus on ära olnud, arvatakse, et kinnisvara on muutunud kättesaadavamaks. Tehingute arvukuse tõusu tõmbab aga maha tarbijate kindlustunde puudumine. Kui majandusest hakkavad tulema head uudised, ettevõtetel hakkab minema paremini ja töökohad säilivad, siis hakatakse ka ostma-müüma. Aga ma ei arva, et siis hinnad kohe tõusma hakkavad.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785