19 märts 2009

Kõrge radoonitase kergitab Jõhvi lasteaia ehitushinda

Jõhvi vallavalitsuse tellitud uuring näitas, et linnapargi ja mikrorajooni vahel asuval tulevase lasteaia krundil ületab radoonikiirgus normaalset radoonitaset viiekordselt.

Kõrgendatud radoonitase ei takista vallajuhtide sõnul siiski lasteaia ehitamist ega muuda oluliselt plaane. "Jah, eks ta ehitamise kallimaks teeb, kuid mitte väga oluliselt," sõnas Jõhvi abivallavanem Priit Kesler Põhjarannikule.

Kesleri sõnul on ehituslike meetmetega võimalik hoonet maapinnast eralduva radooni eest kaitsta teatud kattekihi või keldrisse tehtava ventilatsiooniga.

Keskkonnaministeeriumi peaspetsialist Evelyn Pesur ütles, et viis korda normaalsest pinnasest kõrgema radoonisisaldusega pinnasele võib hooneid rajada küll, kui nende ehitamisel on probleemiga tõsiselt arvestatud ning rakendatud meetmeid, et radoon pinnasest hoonesse ei imbuks ja seal kogunema ei hakkaks.

Pesuri sõnul andsid veel mõnikümmend aastat tagasi vähese soojapidavusega ehitatud majad radooni vastu kaitse, sest õhk käis neist läbi. Uut tüüpi hooned on tuulekindlad ja hoiavad sooja, ent samas ei ole sellised hooned tihti välisõhuga ventileeritud ja seetõttu koguneb neisse maapinnast imbuv radoon, lisas ta.

Lasteaia ehitust loodetakse alustada tänavu mai lõpus või juuni alguses, kui on läbi viidud ehitushange. Projekteerimine on praegu lõppjärgus. Lasteaed peaks valmima umbes aastaga, ent avada tahetakse see tuleva aasta 1. septembrist. Vallavõimud loodavad, et ehituse maksumus jääb umbes 50 miljoni krooni lähedale ning sellest rahast lõviosa tuleb Jõhvile Euroopa regionaalarengu fondist kohaliku omavalitsuse investeeringutoetuse kasutamise kava (KOIT-kava) kaudu.

 

Jaga lugu:
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785