Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 16. märts 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Korter võib maksta napilt keskmisest palgast enam

Madalaima hinnatasemega paistavad silma remonti vajavad korterid Ida-Virumaal ning Lõuna-Eestis, lisaks müüakse Lõuna-Eestis vanu hooneid äravedamiseks

Ober-Hausi maakleri Arne Auni sõnul Püssi odavatele korteritele huvilisi jätkub. "Huvi on normaalne. Vaatamas on käidud nii Tallinnast kui ka Tartust. Kaks korterit on ka juba broneeritud - 48ruutmeetrine kahetoaline korter hinnaga 25 300 krooni ja 31ruutmeetrine ühetoaline korter hinnaga 18 460 krooni. Meil võtab siin asjaajamine veidi aega, aga eks varsti saab notarisse minna," rääkis Aun.

"Ega ma ei uuri, miks inimene korterit siia ostab. Aga sellest, mis inimesed ise räägivad, on kõrvu jäänud, et plaanitakse siiakanti elama tulla," sõnas Aun.

Aun, kes ise elab samuti Püssis, ütles, et elukeskkond on hea, üle tee männikus elavad oravadki.

"Ka Viru tänava maja on enam-vähem korralik, alumisel korrusel hambaravi ja perearst. Kui kõikidesse korteritesse inimesed sisse saab, saab sellise raha eest korraliku elamise. Tallinnas ei saaks sellise raha eest midagi," rääkis Aun.

Number

Kuigi maakler ei usu, et omanikud oleksid nõus müügis olevate korterite hindu veelgi alandama, ei saa tema sõnul praegu milleski päris kindel olla.

"Hinnad on juba praegu väga head. Muidugi osa kortereid vajab remonti. Suvi tuleb peale, nii et omanik ei pea kommunaalkulude pärast muretsema. Aga samas, kes teab," ütles Aun.

Ida-Virumaal tegutsev OÜ Kirde Kinnisvara müüb Kiviõlis ja Kohtla-Järvel remonti vajavaid 1-2toalisi kortereid, mille hinnad algavad 39 000 kroonist. Kirde Kinnisvara juhataja Virge Tiirik ütles, et hoolimata madalast ei lähe müük kuidagi. "Isegi hoolimata madalast hinnast ei osteta," rääkis ta.

Kohtla-Järvel pakutavad 40 000-50 000 krooni maksvad korterid asuvad Tiiriku sõnul ka küllaltki kehvades majades, mistõttu valitakse kallimaid elamispindu korralikemates majades.

Vabu pindu on palju. Kiviõlis töökohti ei ole, inimesed töötavad kuskil mujal, tühjaks jäänud korterid on aga alles. Sama kehtib tegelikult ka Kohtla-Järve kohta.

Kuna Kiviõlis on vabu elamispindu rohkem, on Tiiriku sõnul seal võimalik saada 50 000 krooni eest korter ka majas, kus uksed korralikult lukus ning koridorid köetud. "Vabu pindu on palju. Kiviõlis töökohti ei ole, inimesed töötavad kuskil mujal, tühjaks jäänud korterid on aga alles. Sama kehtib tegelikult ka Kohtla-Järve kohta," rääkis Tiirik.

Hoone alla 15 000 krooni

Sirje Tatsi Kinnisvara müüb Lõuna-Eestis kaheksat vana hoonet alla 15 000 krooniga. "Vanad saunad-aidad maksavad alates kümnest tuhandest, hind sõltub sellest, kui palju on hoones tervet palki ning kui palju on vaja asenduspalki, mille jooksev meeter maksab töömehe taastades 150 krooni," rääkis Tatsi. Kallimate, renoveerimiseks mõeldud aitade hinnad ulatuvad Tatsi sõnul 80 000 kroonini. Hooneid ostetakse ka siseviimistluse - kaminate või seinte - pärast. Lahti võetud saunu ja aitu on viidud peamiselt saartele, aga ka Tartumaale, Pärnumaale ning Haapsalu lähistele.

"Kahju on vaadata, kuidas eestiaegsed aidad ja saunad seisavad, aitame neile hinge sisse puhuda," rääkis Tatsi.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785