27. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Merko: külmutasime korterelamuid vundamendilt

Merko Ehituse juhatuse liige Alar Laguse sõnul on neil külmutatud korterelamuid, kus valmis ainult vundament, kuid ka selliseid, kus tegemata vaid sisetööd. Keskmine allahindluse kahjum oli 20% objekti kohta.

Äripäeva ajakirjanik Anne Oja küsimustele vastab Alar Lagus.

Millisesse vahemikku erinevate objektide allahindlused jäid?

Keskmine allahindluse kahjum objektilt oli 20%.

Kui palju olete suutnud just tänu allahindlustele müüa?

Otsest sellekohast tagasisidet meil klientidelt ei ole. Allahindlused on kinnisvara müügi puhul normaalne ja vajalik müügiedenduslik meede. Arvestades tänast majanduskeskkonda ning müügimahte, võib nii IV kvartali ning 2009. aasta esimeste kuude tulemusega rahule jääda.

Märkisite börsiteates, et 449 korterit on ehitamisjärgus, neist omakorda on 438 korteri ehitusprotsess külmutatud. Millistel arendustel ja mis staadiumis ehituse külmutasite?

Külmutatud projektid on erinevates ehitusfaasides. On objekte, kus valmis on ehitatud ainult vundament, aga ka neid, kus tegemata on ainult maja sisetööd.

Kui kauaks ehituse külmutasite?

Kõik sõltub konjunktuurist elamispindade turul. Täna ei julge prognoosida. Merko Ehitus ei ole oaas keset kõrbe, kuigi tulenevalt konservatiivsest lähenemisest on meil likviidsuspuhvri näol olemas ka retsept pikemaajalise seisaku tarbeks. 

Milliseid ja kui suuri lisakulutusi ehituse külmutamine endaga kaasa tõi?

Kulude iseloom ning maht sõltub objekti valmiduse tasemest. Kindlasti on külmutamisega kaasnevad lisakulud kordades väiksemad objektide valmisehituse ning hilisema korrashoiuga seotud kuludest ja riskidest. Projektide külmutamine on esmapilgul eelkõige emotsionaalselt valus, kuid üldist keskkonda silmas pidades ainuvõimalik otsus.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785