20. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puitlaastplaadi tootja kannatab krooni tugevuse pärast

AS Repo Vabrikud on pidanud loobuma mitmetest tellimustest seoses näiteks Rootsi ning Ukraina rahvusvaluutade devalveerumisega, mis langetab plaadi hinna liialt madalale tasemele.

Tellimuste vähenemise tõttu töötab tehas osalise tööajaga, kirjutab Põhjarannik. Kümne Repo Vabrikute eksportriigi rahvusvaluutade devalveerumise tõttu ei suudeta puitlaastplaadi hinda hoida kuue kuu tagusel tasemel ning ettevõte loobub tihti ülimadala hinnaga tellimustest. "Viimase 6 kuuga on euroga seotud krooni kurss ja sellest tulenevalt meie plaadi hind tõusnud praktiliselt kõikidel eksportturgudel, kuhu me plaati müüme. Rahvusvaluutad on devalveerunud kümnes sihtriigis, alustades 20 protsendist Rootsis ning lõpetades 60 protsendiga Ukrainas," selgitas Repo Vabrikute juhataja Tiit Kolk, kelle sõnul pole eksportijad varem sellises seisus olnud.

"Väheneva nõudluse tingimustes ei ole meil võimalik plaadi hindu hoida kuue kuu tagusel tasemel ehk siis sihtmaa valuutades hindu niivõrd palju tõsta, et need püsiksid kroonides samal tasemel kui kuus kuud tagasi. Samas ei saa me ka hindu 60% langetada - see oleks majanduslikult ebamõistlik," lisas Kolk. Seetõttu on ettevõte paljudel juhtudel ülimadala hinnaga tellimustest loobunud ning vähendanud hoopis tootmise mahtu.

Kui palju on tellimuste hulk vähenenud ning millised on tootmismahud, Kolk konkurentide kartuses öelda ei soovi.

Tootmismahtude vähenemine toob kaasa töötajate tööaja vähenemise. Osaliselt tasustatavat puhkust ettevõte sel aastal kasutanud ei ole ning ka ei plaani, selle asemel kasutatakse osalise tööajaga töötamist. See tähendab, et poolte kokkuleppel töötatakse täiskoormusel siis, kui tellimusi on, ning kui tööd ei ole, on inimesed kodus ja ootavad. "Me ei saada kedagi sundpuhkusele ega kavatse ka koondada, kuna siis me kaotame võimaluse tulevikus tellimuste suurenedes tootmist suurendada. Hea meel on tõdeda, et enamik töötajatest on sellise töökorraga nõustunud. See võimaldab meil rasked ajad üle elada," rääkis Tiit Kolk.

Osaliselt tasustatavat puhkust kasutas ettevõte möödunud aastal ning siis ei olnud see periood pikem kui kaks nädalat.

Kolgi sõnul toodab Repo Vabrikud plaati praegu ainult tellimuspõhiselt ning väldib lattu tootmist. Ettevõtte plaanid on eelmise aastaga võrreldes tagasihoidlikumad ning mahtude kasvu ei planeerita.

"Samas on selge, et majandusolud muutuvad kiiresti ja me peame olema valmis kiireteks sammudeks nii müügi, tootmismahtude, tooteportfelli kui ka kulude juhtimisel," ütles Kolk.

Sellest, kas ligi 90 protsenti oma toodetest 15 sihtriiki eksportiv Repo Vabrikud saab kasu ka riigi poolt eksportivatele ettevõtetele ettevalmistatavast abiprogrammist, on Kolgi sõnul veel vara rääkida, kuna ei ole selge, kas ettevõte oma suuruse poolest abistatavate ettevõtete hulka mahub. Küll on tema meelest positiivne, et selline abipakett on koostatud - see annab ettevõtetele, kes abikõlblikuks sobivad, tuleviku suhtes kindlustunde.

ASi Repo Vabrikud 2008. aasta realiseerimise netokäive oli 617,5 miljonit krooni, mis on 6 protsenti suurem kui 2007. aastal. Toodangust eksporditi 87 protsenti ning sihtriikideks oli 15 Euroopa ja Aasia riiki. Ekspordikäive kasvas mullu 2007. aastaga võrreldes 3 protsenti.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785