Soome maksuamet: Eesti varifirmade kasutamine on tavaline

Väiksed ehitusfirmad oma luubi alla võtnud Soome maksuamet kurdab, et Eesti varifirmade kasutamine on põhjanaabrite juures üsna tavaline.

Tavaline viis on kasutada mingis etapis nn lühikese kaare ettevõtteid, mis jätavad maksud maksmata ja kaovad seejärel nelja tuule poole, lausus Soome maksuameti juhtivinspektor Pertti Häkkinen Kauppalehtile. Just ärikeelu all olevad Soome ettevõtjad kasutavad Eesti varifirmasid, lisas ta.

Häkkineni sõnul teevad nad koostööd Eesti maksuametiga. „Infot saame Eestist kahekuulise viivitusega. Ettevõtte (maksude tasumisest kõrvale hiiliva – toim.) jälile pääseme, kui see tegutseb Soomes, kuid käivet pole mõlemas riigis,“ lausus Häkkinen.

Soome ehitusfirmasid koondava Rakennusteollisuus RT ei ole maksuameti tulemustest üllatunud, selle juhi Tarmo Pipatti sõnul valmistab varimajandus probleemi suurfirmadele. Ta lisas, et pettused toimuvad just väikestes ehitusfirmades, kes liitu ei kuulu.

Häkkinen tõi näite, kus nad kontrollisid Lapis enam kui 40 puhkemaja ehitust. „Kui kontrollija saabus ehitusplatsile, pagesid venelastest ja eestlastest ehitajad tundrasse. Järgmisel päeval täideti maksuametis dokumente,“ rääkis ta.

Soome maksuamet kontrollis mullu 571 ehitusfirmat, millest enam kui 200s avastati maksupettusi.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed