19. veebruar 2009
Jaga lugu:

Laugus: üksikud tabavad turu põhja

Uus Maa Kinnisvarabüroo juhatuse esimees Jaanus Laugus kirjutab, et  vaid üksikud võivad tabada täpselt kinnisvaraturu põhja.

Olen kuulnud seisukohti, kus paljud ostjad põhjendavad ostuotsuste edasilükkamisi arvamusega, et turg langeb veelgi.  Meile kõigile tundub, et ilmselt nii saab lähiajal ka olema. Samas, ajalugu on näidanud, et tõus tuleb järsku ning  turu põhja tabamine on praktiliselt võimatu. Kõik need, kes ootavad turu põhja saabumist, ostavad tegelikult tõusufaasis. Põhjatabamust oodates hilined tegelikult ostuotsusega märgatavalt ning kaotad lõpuks reaalses rahas.

Olen kuulnud väljendit, et osta tasub siis, kui keegi enam turgu ei usu. Ma arvan, et kinnisvaraturul on see faas käes või väga lähedal.

Kui hinnad kukuvad, siis laenuintressid tõusevad. Mis tähendam, et mida suuremat langust te ootate, seda kõrgemat intressi te pangalt laenu küsides maksma hakkate. Võttes laenu kinnisvaraostuks kaob igasugune turu lõpliku põhja ootamise mõte. Ost tuleks sooritada turu langusfaasis.

Kui teil on plaanis soetada endale suurem ja kallim elamispind, siis praegu on just õige aeg. Langusfaasis kukuvad kõige enam eksklusiivsed ja kallid varad, isegi juhul, kui protsentuaalselt on kukkumine sarnane. Lihtne arvutus näitab,  kui 5 miljoniline eramu hind kukub langeval turul 30%, teeb see 1,5 miljonit krooni. Kui 2 miljoniline korter kukub samad 30%, teeb see rahas 600 000. Tõusufaasis on teil võimalus kallima kinnisvara pealt rohkem võita. Seega tasub hetkel plaanida odavama kinnisvara müüki ja kallima ostu.

Kinnisvarainvesteering on kindlasti reaalsem ja tajutavam passiivne investeerimisviis, kui aktsiaturg või deposiitarve. Ostes vara, saate seda ise parendada, kasutada või välja üürida, saades tulu, kas moraalsel või materiaalsel viisil. Ostes elamispinna väljaüürimise eesmärgil võite hetke turuolukorras teenida 7-8 % tootlusi aastas, rääkimata vara väärtuse kasvust pikemas perspektiivis.

Need oleks mõningad faktid, mida tasub arvesse võtta, kui leiate kinnisvarapakkumiste hulgast  endale sobiva kodu või investeeringu. Teie ost võib küll kaotada lühiajalises perspektiivis väärtust, kuid pikemas perspektiivis tasub ennast kindlasti ära. Tuntud filosoof Kierkegaard on öelnud:” Riski ja sa võid kaota. Ära riski ja sa oled ette kaotanud.” See on meie valiku küsimus.

 

Jaga lugu:
EHITUSE UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad ehituse uudised igal nädalal enda postkasti.

Ehitusuudised.ee toetajad:

Enimloetud
Eva Kiisler
Eva KiislerEhitusväljaannete juhtTel: 56 600 050eva@ehitusuudised.ee
Sandra Malvik
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554sandra.malvik@aripaev.ee
Helen Paapsi
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785helen.paapsi@aripaev.ee