12. veebruar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Dubaid tabas kinnisvarakrahh

Araabia Ühendemiraatide ülikiirelt arenenud suurlinna Dubaid on tabanud kinnisvaraturu suurlangus, sest maailma majanduse kukkumine on mõjutanud ka jõukaid välismaalasi, keda linnas korterite ostjatena oodatakse, kirjutab ekspresskinnisvara.ee.

Dubai sadamapiirkonnas asub umbes 200 kõrghoonet, mis on rajatud viimanse viie aasta jooksul ning läinud kokku maksma mitmeid miljardeid eurosid. Pilvelõhkujad ehitati rahakatele, peamiselt välisriikidest pärit ostjatele, kes otsivad puhkusekorterit. Nõudluse järsk langus on jätnud tuhanded uued lukskorterid omanikuta, vahendab Al-Jazeera.

Näiteks ühe kõrghoone 22. korrusel asuv 200-ruutmeetrine korter on siiani tühi. Alles mõni kuu tagasi müüd selliseid kortereid 800 000 euro eest, kuid ilus vaade, luksuslik sisustus ja 10 protsendiline hinnaalandus pole enam piisavateks ostupõhjusteks.

Dubais asuva maailma suurima tehissaare Palm Jumeirah villade väärtus langes Cost of Luxury Living indeksi kohaselt aastaga 48 protsendi võrra.

Kohaliku kinnisvaramaakleri Berit Paton-Reidi sõnul on kinnisvaraturg kokku kuivanud ja tehingute arv ülimalt väike. Ka üürihuvilisi praktiliselt enam pole. Paljud megaprojektid on pandud seisma ning töösolevaid, nagu näiteks uus tehissaar, ähvardab läbikukkumine.

On ka neid, kes püüavad edasi minna ja oma projektidega valmis jõuda. Näiteks sadama piirkonda kavandatakse Michael Schumacher’i nimelist pilvelõhkujat, millel on oma jahisadam. Projektiga tegeleva kinnisvaramaakleri Markus Giebeli sõnul vajavad nad veel vaid kahtesadat investorit, kes ostaksid sinna korteri.. „Need inimesed on täiersti olemas, kriis neid ei mõjuta,” sõnab ta. „Nende pangakontodel on sajad miljonid või miljardid ja nad ei soovi oma elustiili muuta.” Tegemist on loteriiga – kui neid ostjaid ei suudeta sinna meelitada, jääb projekt seisma.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785