28. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eluasemelaenude jääk on hakanud vähenema

Mullu detsembris väljastati Eesti Panga andmetel uusi eluasemelaene 924 miljoni krooni väärtuses. Samas mahus väljastati viimati eluasemelaene kiirelt kasvaval laenuturul 2004. aastal, kirjutab Tõnu Toompark.

Samas oli näites 1999. aastal eluasemelaenude väljastamine ligi kümme korda madalamal tasemel, kui langusest räsitud 2008. aastal.

Detsembrikuine laenukäive on 55% võrra vähem, kui aasta varem 2007. a. detsembris. Tegemist on laenude väljastamise ühe kõige suurema langusega, mida ületab vaid novembrikuine laenukäibe vähenemine, mis küündis koguni 59 protsendini. Siinkohal tuleb paraku  tõdeda, et väljastatud laenude käibe vähenemise tempo on olnud järjest kiirenev. Laenukäibe vähenemine vähendab nõudlust Laenude väljastamine on üks olulisemaid elamispindade turgu mõjutavatest teguritest.

Laenukäivetevähenemine tähendab vähendab tarbijate finantseerimise võimalusi ning seeläbi kitsendab võimalust kinnisvara soetada. Nii väheneb nõudlus. Vähenev nõudlus avaldab samuti survet kinnisvara hindadele. Nii ei ole tänasel päeval harv juhus, kus kinnisvara ostutehing jääb tegemata sel põhjusel, et ei ole võimalik saada pangapoolset finantseeringut. Detsember kujuneb uueks verstapostiks? Oluline teetähis kinnisvara finantseerimise turul oli 2007. aasta juuni, mil esmakordselt mitmekümneprotsendiline eluasemelaenude käibe juurdekasv esmakordselt kahanes negatiivseks.

 2008. a. detsember ähvardab kujuneda ka uueks verstapostiks. Nimelt on sel kuul eluasemelaenude jääk ehk tagastamisel olevate laenude maht väiksem, kui kuu varem. Detsembris oli eluasemelaenude jäägiks 97 156 miljonit krooni ehk 158 miljonit krooni vähem, kui novembris. Sel aastatuhandel kuni mulluse novembrini on eluasemelaenude mahu juurdekasv aastataguse ajaga võrrelduna olnud positiivne ehk igakuiselt on väljastatud enam eluasemelaene, kui samal ajaperioodil on laene pankadele tagastatud.

Detsembris see trend murdus ning meeletult vähenenud laenukäivete taustal väljastati vähem uusi eluasemelaene, kui neid sama kuu jooksul pankadele tagastati. Turult võetakse rohkem raha ära, kui sinna antakse Eluasemelaenude jäägi kahanemine on kinnisvaraturul väga negatiivne indikaator. Seni on küll väljastatavate laenude käive kahanenud, kuid kinnisvaraturul ringleva raha maht ehk eluasemelaenude jääk on kasvanud. Teisisõnu on turule siiski vaatamata kõigele raha juurde tulnud. Nüüd on aga pangad asunud turult raha ära korjama ning see avaldab järjekordselt täiendavat survet kinnisvarahindadele. Eriti tugeva löögi alla seab turul ringleva rahamassi vähenemine ja sellest tingitud hinnasurve inimesed, kes tänasel päeval on kinnisvara sunnitud müüma.

See väib näiteks puudutada inimesi, kes on värskelt saanud kätte koondamisteate. Saeme oksa, millel ise istume On selge, et väljastatavate laenude mahu vähendmaine on riskantsel turul loomulik samm. Teisalt saevad pangad laenukraane kinni keerates oksa, millel nad ise istuvad. Vähenev laenude maht avaldad olulist survet kinnisvarahindadele. Samas tekitavad langevad kinnisvarahinnad olukorra, kus pankade laenutagatised jäävad väljastatud laenudele alla. Loodetavasti siiski on detsembrikuise eluasemelaenude jäägi vähenemise näol tegemist aastalõpumelust tingitud ajutise laenude väljastamise vähenemisega, mis uuel aastal taastub. Loodetavasti väheneb ka eluasemelaenude väljastamise mahu langus.

Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785