22. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank rajab hapude laenude jaoks kinnisvaraüksuse

Swedbank rajab oma kinnisavaraüksuse eluasemelaenuga jänni jäänud maja- ja korteriomanike varaga tegelemiseks, vahendab Postimees.

Swedbanki Balti üksuse juhataja Erkki Raasuke ütles, et majanduse kiire jahtumine on juba toonud kaasa ja toob lähitulevikus veel rohkem juhtumeid, kus laenuvõtja ei jõua täita enda võetud finantskohustusi. Erinevaid lahendusi on sellises olukorras tema sõnul mitmeid: laenutingimuste muutmine, osa võla ajatamine, lisatagatiste seadmine, laenukoormuse vähendamine läbi varade müügi jm, kuid mitte ükski nendest ei muuda algset probleemi olematuks.

«Osa raskustes laenuvõtjatest muutuvad püsivalt maksejõuetuks ning sellisel juhul proovitakse müüa võlgade vähendamiseks (või katmiseks) laenulepingule seatud tagatist. Raskustes väike turg suudab aga nõudlusega katta vaid osa pakutavast varast,» selgitas Raasuke.

Realiseeritava tagatisvara ülepakkumise vältimiseks õhukesel turul kasutatakse meetodit, kus osa varast pannakse ootele ning seda müüakse siis, kui nõudlus on taastumas ning finantseerimistingimused muutumas soodsamaks. Seda meetodit on minevikus palju kordi rakendatud ning tulemuseks on olnud väiksemad kahjumid kõikidele osapooltele.

Raasuke rääkis, et laenukahjumite minimeerimine on oluline kõikidele Balti pankadele, Swedbank kaasa arvatud. «Tagatisvara hooldamine ja müügi ajatamine on üks osa laiemast tegevuste kogumist. Töötame erinevate stsenaariumitega, millest igaühe jaoks valmistame ette erinevad võimalikud tegevused. Üks võimalus ongi näiteks moodustada eraldi üksus, et juhtida neid ärisid, kus on probleeme.»

Sarnasel viisil toimetati Rootsis 1990-ndate alguse panganduskriisi ajal. Nüüd on Swedbank kaasanud oma kinnisavaraüksuse kujundamisse kogemustega inimesi, kes osalesid varem Rootsis ja Soomes laenude restruktureerimises ning hiljem tegid sama tööd Saksamaal.

Ettevalmistused Swedbanki oma kinnisvaraüksuse loomiseks on praegu käimas. Kuidas kõik toimima hakkab, selgub Raasukese sõnul selle kvartali jooksul.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785