22. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

1Partner: pangast lihtsalt öeldakse ära!

1Partner Kinnisvara tegevjuht Martin Vahter ütles ehitusuudised.net-le, et kinnisvaraturu toimimine alanud aastal sõltub peamiselt pankade tingimustest, mis antud hetkel on väga rängad.

 „Lihtsalt öeldakse ära. Keeldumiseks tuuakse selliseid põhjuseid, mida kunagi varem pole olnud – laenusoovija käib Soomes tööl või soovib krunti osta,“ toob ta mõned näited. Samuti toob ta välja, et laenutingimused on ühtlaselt rängad kõikides pankades. Kui eelmisel aastal oli veel Nordea kõige liberaalsem, siis nüüdseks on olukord ühtlaselt karm. „Valdavalt pank laenu ei väljasta,“ osutas ta.

Vahter ennustas, et praeguse laenuturu juures hinnad igal juhul langevad. „Samas on hinnad kunstlikult madalad – nad on ju üle kahe korra kukkunud,“ rõhutab ta.

Tema hinnangul on kõik sektorid ühtlaselt kannatada saanud, ent kõige hullem olukord on siiski kruntide turul, sest valmis asja saab praegu osta igal juhul soodsamalt kui ehitada. „Kõige ebamugavamas olukorras on praegu pooliku maja omanikud, eriti arendajad,“ toonitas ta. Nendel seisab ees olukord, kus valmis ehitamiseks laenu enam ei saa, samas poolikuna säilitada ka ei saa. Seetõttu on arendajate pankrotte tänavu tulemas rohkem kui eelmine aasta.

Hindade osas arvas Vahter, et enamus hinnalangusest on ilmselt ära olnud, kuigi keegi ei tea ju, kus põhi on. „Ega tasuta ju ka ei saa,“ ütles ta, „valik ju väheneb, eriti uute pindade osas, mida enam juurde keegi ei arenda.“

Seetõttu on Vahteri soovitus neile, kes siiski pangast laenu peaks saama, kinnisvara soetada, sest valik on lai ning hinnad väga soodsad.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785