18. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eluruumide hooldusteenus maksustatakse uuest aastast

Detsembri algul vastu võetud käibemaksuseaduse ja tulumaksuseaduses ettenähtud muudatused jõustuvad põhiosas 1. jaanuaril 2009. Eluruumide hooldusteenuse maksutamine toob tõenäoliselt kaasa hinnatõusu.

Lõpptarbijaid puudatav kõige rohkem hooldusteenusega seotu. Eluruumide hooldusteenus (§ 16 lg 2 p 2) muudetakse maksustatavaks teenuseks, kuna käibemaksudirektiiv ei näe ette sellise teenuse osas maksuvabastust. Selle tagajärjeks on lõpptarbija jaoks suure tõenäosusega teenuse hinna suurenemine, kirjutab PricewaterhouseCoopers.

Arvestades, et elamuhaldajad saavad haldusteenuse osutamisega seotud jooksvatelt kuludelt edaspidi käibemaksu maha arvata ja korrigeerida ka hooldusteenuse osutamisel kasutatava põhivara ostmisel makstud käibemaksu, võib eeldada, et hind tõuseb vähem kui käibemaksu võrra.

Lisaks toob seaduse jõustumine kaasa järgnevaid muudatusi: kruntide ja uusehitiste maksustamise reegleid laiendatakse edaspidi ka teatud tüüpi väärtpaberitele, maksuvabade finantsteenuste loetelu tuuakse krediidiasutuste seadusest üle käibemaksuseadusesse ja täpsustatakse valikuõiguse sätte rakendamisel selle ajalist siduvust.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785