16. detsember 2008

Aasta lõpuks valmib 90 000 m2 büroopindu

Tallinna büroohoonetesse üürnikke leida pole lihtne ja ometi peaks käesoleva aasta lõpuks valmima kokku ca 90 000 m2 uusi büroopindu ehk ligi viiendik olemasolevast pinnast.

Tallinnas on viimastel aastatel ja ka praegu käimas nii mõnegi uue büroohoone ehitus, ent paisu tagant valla pääsenud pakkumine ning drastiliselt muutunud majandusolukord on viinud büroopindade turu üleküllastumiseni, tõdeb Kalev.ee.

Büroopindu valmib üle linna, suuremad neist on Mustamäel Tammsaare ärikeskus; Lasnamäel Peterburi ärikvartal, Ülemiste City; südalinnas Nordea maja, Metroplaza, Rotermanni kvartal; kesklinnas Deltaplaza ja Estconde; Haaberstis Al Mare büroomajad.

Ülemiste Citys plaanitakse luua kompaktne keskus, mis koondab uuendusmeelsed ja teadmisi hindavad ettevõtted. Samuti rajatakse mitu parkimismaja, lasteaed, spordiklubi jms. Ülemiste Citys on valminud mitu hoonet Lõõtsa tänaval ning seal on vabu pindu.

Lasnamäele on kerkinud büroohooneid valdavalt Peterburi tee äärde, sealsed detailplaneeringud näevad veel ette suurte mahtude äripindade ehitamist. Kristiines avati omanäoline Marienthali keskus koos ankurüürniku Selveriga. Südalinnas Viru ringi ääres ootab avamist uus ja öösel värvilistes tuledes särav Metroplaza büroohoone. Rotermanni kvartal kutsub omanäolise arhitektuuri ning kooslusega.

Pakkumisi on hulgaliselt ja seetõttu on langenud ka büroopindade üürihinnad. Kui aasta tagasi alla 160 kr/m2 uut büroopinda saada polnud võimalik, siis praeguses turuolukorras toimub äärelinnas uutes büroohoonetes tehinguid ka alates 140 kr/m2.

Pidevalt halvenev majandusolukord seab arendajad järjest raskemasse olukorda. Olukorras, kus ettevõtjad on sunnitud kokku hoidma, jääb palju uusi broneeringuid tegemata. Samuti peavad arendajad arvestama, et kõik broneerimislepingud ei jõua üürilepingute sõlmimiseni. Ettevõtjad on sunnitud oma otsuseid muutma ning vahel ollakse sunnitud üürilepingu sõlmimise asemel loobuma uuest pinnast ja tasuma leppetrahve.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785
Hannes RummReklaamimüügi projektijuhtTel: 518 4688