1. detsember 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vink: riigihangete seadus ei kehti kõigile ühtemoodi

Eesti Ehituse juhatuse esimees ütles ehitusuudised.net-le, et möödunud nädalal tehtud ringkonnakohtu otsus tähendab, et oma praeguses sõnastuses ei kehti riigihangete seadus kõigile ühtmoodi.

„Selle asemel võimaldab ta tõlgendusi vastavalt ettevõtja oskustele neid leida ja hankijat sobiva tõlgenduse suunas mõjutada. See aga omakorda muudab riigihangetel kvalifitseerimisnõuete esitamise ja menetluse suuresti mõttetuks,“ kommenteeris Vink eelmisel reedel tehtud Ringkonnakohtu otsust, mis tühistas Merko eemaldamise Kukruse riigihankelt.

Otsus puudutab riigihanget “E20 Tallinn-Narva maantee Kukruse-Jõhvi teelõigu ehitust.

Eesti Ehitus esitas riigihangete vaidlustuskomisjonile vaide, et selgitada, kas hankemenetluses hinnatakse pakkujate ja pakkumuste vastavust riigihangete seaduses ja hankedokumentides konkreetselt esitatud nõuetele või on riigihanke nõuetest võimalik ka erinevate tõlgenduste kaudu mööda vaadata ja saavutada siiski riigihankes kvalifitseerumine. Riigihangete vaidlustuskomisjon leidis oma positiivse otsusega, et esitatud vaie oli põhjendatud.

Vink ütles Ringkonnakohtu otsuse kohta, et  ettevõtjatel on võimalik kasutada jagunemist probleemidest vabanemiseks ja tegevuse jätkamiseks. „Nii saab võtta kaasa kõik probleemide eelse perioodi positiivsed näitajad - näiteks käive - ja kasutada neid nii riigihangetel kui erasektori konkurssidel. Konkurssidel osalemist takistada võivad negatiivsed näitajad saab aga mugavalt jätta vanasse või selleks loodavasse uude ühingusse,“ kommenteeris ta.

Vink ütles, et nad ei pea ringkonnakohtu otsust õigeks ja kaaluvad tõsiselt riigikohtu poole pöördumist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785