20. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kinnisvaraärimees: spekulantide tagasitulek päästaks turu

A&A Kinnisvara tegevjuht Aivar Villemson ütles, et praegu müüakse kortereid alla omahinna - kui spekulandid kinnisvaraturule tagasi tulevad, siis tehingute arv kasvab ning hinnalangus peatub.

Tema sõnul suurendasid buumi ajal just spekulandid tehingute arvu ning kergitasid kiiresti hindu. „Hetkel on enamus korterelamuid müügil alla omahinna. Ootan turule spekulante,“ märkis Villemson. Ta osutas, et äärelinnas müüakse korterelamuid juba 17 000 krooni ruutmeeter ning kesklinnas 25 000 krooni ruutmeeter. „Korraliku kortermaja ehitushind on juba 20 000 krooni ruutmeeter, lisaks maa ning projekteerimine… Selge, et kõik müüvad alla omahinna,“ märkis ta.

Villemson ennustas, et olukord läheb selgelt hullemaks, sest inimeste palgad ei kanna praegu laenuvõtmist välja. Ta möönis, et fondid otsivad küll projekte, mida ühekorraga ära osta, ent sellise tehingu puhul eeldatakse veel vähemalt 25 protsendilist allahindlust. "Selliseid tehinguid pole veel toimunud," kinnitas ta.

Uus Maa Kinnisvara tegevjuht Mika Sucksdorff ütles, et paljud arendajad on praegu nõiaringis. „Pangad on seadnud piiri, millest allapoole nad ei tohi hinda lasta. Samas, selle hinnaga müüa ei õnnestu, ent korterid seisavad ning intressid tuleb maksta,“ kirjeldas ta. Sucksdorff möönis, et turul on juba spekulante, kes tunnevad huvi osta. Ta rääkis, et neil on üks ärimees ostnud viimase poole aasta jooksul iga kuu 2-3 korterit just spekuleerimise eesmärgil. Samuti on mitu investorit palunud saata oma parimad pakkumised.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785