Soomes võib ehitusalalt kaduda 50 000 töökohta

Soome riiklik uurimiskeskus VTT prognoosib tuleval aastal Soomes ehitussektoris 10%st langust, töökohti võib ehituses ja sellega seotud valdkondades kaduda kuni 50 000, kirjutab tänane Helsingin Sanomat.

„10%ne miinus ehitussektoris tähendab SKP langust ühe protsendipunkti võrra, mis veaks Soome majanduskasvu miinusesse,“ ütles VTT kinnisvara ja ehituse osakonna juht Pekka Pajakkala. Ehituse osakaal Soome SKPs on umbes kümnendik.

VTT prognoosi järgi kaob lähema kahe aastaga Soomes uusehituselt 25 000 – 30 000 töökohta. Remondi alalt tuleb samas 5000-10 000 uut töökohta juurde. Kui aga juurde arvata ka ehitusega seotud alad – köögimööbli valmistajad, ehitusmaterjalide valmistajad, arhitektid – võib kokku kaduda kuni 50 000 töökohta.

Otseselt ehitusel oli veel sel sügisel Soomes hõivatud 140 000 töötajat. Laiemalt annab ehitusala tööd ligi 520 000 inimesele.

VTT prognoosib ka äripindade ehituses järsku langust. Uusehituste alustamine on juba vähenenud, tulevast suvest ei ehitata uusi äripindu enam üldse, ütles Pajakkala.  

„Tuleval kevadel valmib hulga äripindu, nõudlust on aga vähe. Sellises majanduslikus olukorras ei kipu firmad kontoreid vahetama, nii jäävad uued pinnad tühjaks. Neilegi võib mõelda mõnd muud rakendust – muuta need näiteks üürikorteriteks,“ ütles Pajakkala.

VTT prognoos on koostatud kaheks aastaks, 2010. a lõpuni.


 

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed