19. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Soomes võib ehitusalalt kaduda 50 000 töökohta

Soome riiklik uurimiskeskus VTT prognoosib tuleval aastal Soomes ehitussektoris 10%st langust, töökohti võib ehituses ja sellega seotud valdkondades kaduda kuni 50 000, kirjutab tänane Helsingin Sanomat.

„10%ne miinus ehitussektoris tähendab SKP langust ühe protsendipunkti võrra, mis veaks Soome majanduskasvu miinusesse,“ ütles VTT kinnisvara ja ehituse osakonna juht Pekka Pajakkala. Ehituse osakaal Soome SKPs on umbes kümnendik.

VTT prognoosi järgi kaob lähema kahe aastaga Soomes uusehituselt 25 000 – 30 000 töökohta. Remondi alalt tuleb samas 5000-10 000 uut töökohta juurde. Kui aga juurde arvata ka ehitusega seotud alad – köögimööbli valmistajad, ehitusmaterjalide valmistajad, arhitektid – võib kokku kaduda kuni 50 000 töökohta.

Otseselt ehitusel oli veel sel sügisel Soomes hõivatud 140 000 töötajat. Laiemalt annab ehitusala tööd ligi 520 000 inimesele.

VTT prognoosib ka äripindade ehituses järsku langust. Uusehituste alustamine on juba vähenenud, tulevast suvest ei ehitata uusi äripindu enam üldse, ütles Pajakkala.  

„Tuleval kevadel valmib hulga äripindu, nõudlust on aga vähe. Sellises majanduslikus olukorras ei kipu firmad kontoreid vahetama, nii jäävad uued pinnad tühjaks. Neilegi võib mõelda mõnd muud rakendust – muuta need näiteks üürikorteriteks,“ ütles Pajakkala.

VTT prognoos on koostatud kaheks aastaks, 2010. a lõpuni.

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785