31. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eramute pakkumine stabiliseerub

Eramute ja eramukruntide pakkumine on poolaastaga stabiliseerunud ning pakkumiste arv pole kasvanud, vahendab Uus Maa Kinnisvara värske turuülevaade.

Pakkumisi on siiski jätkuvalt palju ning hetkel jääb nõudlus sellele märkimisväärselt alla. Keskmiselt on City24 andmetel Harjumaal pakkumises u 2300 eramut, nii valmis kui ka n-ö valge karbi kujul. Müügiperioodid ei ole pikenenud ning turuolukorrale vastava hinnaga on võimalik heas seisukorras elamuga tehinguni jõuda u poole aastaga. Samas on ka selliseid objekte, mille likviidsus on väga madal ning millega tehakse tehinguid vaid juhul, kui hind on väga-väga soodne.

Palju on pakkumises põllupealsetes arendustes elamukrunte ning valge karbi kujul eramuid. Need kaks on hetkel ühed vähelikviidseimad müügiartiklid. Seetõttu on selliste objektide hinnad langenud poolaasta jooksul u 20% ning kokku tippajast 2007. aastal kuni 50%. Vaatamata juba aasta aega kestnud hinnalangusele ei ole paljud müüjad jätkuvalt nõus hindu piisavalt langetama ning seetõttu on paljud pakkumised ülehinnatud.

Paljud müüjad muudavad oma plaane ning jätavad maja või krundi hoopis müümata, kui soovitud hinda ei saada. Tallinna hinnatud elamupiirkondades (Pirita, Kakumäe, Nõmme, Kristiine) algavad kruntide hinnad 1,8 miljonist kroonist ning eramute hinnad 3,7 miljonist kroonist. Alates 2,8 miljonist on võimalik osta majaosa, ridaelamukorter või 1/2 paarismaja. Tallinnast väljaspool, kuni 40 km raadiuses, võib eramukrunte leida ka hinnaga alates 300 000–600 000 krooni.

Harjumaal on uuseramute hinna alampiir 1,5 miljonit krooni. Kuna hinnad on langenud, on ostuhuvi liikunud Tallinnale lähemale. Aktiivsem mõjusfäär on 10 km raadiuses Tallinnast, kus uute eramute hinnad algavad 2,5 mln kroonist ning kruntide hinnad juba 600 000 kroonist.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785