28. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas Oru Kodus on elekter, tänavad ja vesi?

Ehitusuudised.net-le laekunud vihjete põhjal koostatud küsimustele vastab Oru Kodu müügijuht Kirke Vile.

Oru külla krundi ostnute Asjaõiguslepingute järgi peaks olema teed ja tänavavalgustus valmis 01. märtsil 2008 aga Global Elekter OÜ -ga tänavavalgustuse rajamiseks sõlmitud lepingus on valmimistähtaeg mai 2009, miks nii?

Valmis on kruusakattega teed. Teede pealmiste kihtide materjal on välja ostetud ja ladustatud Oru külakeskuses. Pealmiste katete panek teele ei ole ratsionaalne enne, kui piisav osa ehitustegevusest on toimunud.

Samuti soostub siis kohalik omavalitsus teed vastu võtma. Tänavavalgustuse eest on samuti tasutud täies ulatuses ning ka selle teostus sõltub teede valmimisest. Kõik teed on määratud detailplaneeringute alusel ühiskasutusse ning nende hilisema hoolduse tagab kohalik omavalitsus. Meie eesmärgiks on välistada olukord, kus keegi peaks maksma kinni teede täiendava rekonstrueerimise ning seetõttu toimimegi lihtsalt mõistlikult ja kõigi osapoolte huve tasakaalustatult arvestades.

Enamik elanikke Oru Kodus on mõistlikud noored inimesed, kes saavad aru, et keegi ei taha neid kiusata, vaid nii nagu arendustegevuses üldse, on vaja jõuda lahendusteni targasti, elanike endi tegelikke pikemaajalisi huvisid arvesse võttes. Eelnevast tulenevalt pole loodud ka teede, vee vms vahendusettevõtet, mis tulevaste elanike ühisteenuste kasutamise kulusid meelevaldselt suurendada võiks.

Miks ei ole ka samaks tähtajaks lubatud teid ja vee ning kanalisatsiooni trassid on Kose Veele üle andmata?

Vee ja kanalisatsiooni trassid, kuivendus, reoveepuhasti jms on valmis ning antud Kose Vee haldusesse. Lõplik üleandmine toimub peale haljastustööde teostamist ning kõik eelnev teostatakse kooskõlas kohaliku omavalitsusega sõlmitud kolmepoolse lepinguga. Kõik olemasolevad ja tulevased elanikud saavad juba pikemat aega kasutada tsentraalseid vee ja kanalisatsiooni trasse.

Vesi tuleb Oru Kodusse valla kõige sügavamast puurkaevust läbi täiesti uute survetrasside, kanalisatsiooni laitmatu toimimise huvides on arendaja kulul täielikult rekonstrueeritud ka reoveepuhasti, paigaldatud ülepumplad jne. Arendaja on teinud väga palju tööd ka arenduse väliselt, tagamaks tulevastele elanikele kaasaegsed ning tsentraalsed tehnovõrkude lahendused.

Miks paljudel paarismaja kruntidel, samuti ka ridaelamutel on üks 16 amprine elektrienergiaga liitumispunkt, lepingu ja müügipakkumiste järgi peaks see aga olema igal paarismaja poolel ja ridaelamu boksil?

Elektri tagab Eesti Energia ning kõik elanikud, kelle kodu on valminud, on saanud ka lepingus ettenähtud elektrienergiamahu oma ainukasutusse. Ei ole ühtegi juhust, kuis elanikud oleksid pidanud jagama elektriliitumist, nii nagu seda tehakse paraku mitmes arenduses, mille elamuühikud ei ole kooskõlas väljastatud ehitusloa või detailplaneeringuga.

Teatavasti on elektrienergia kasutuselevõtuks elektrieneriga pakkuja poolt kehtestanud tingimused ning eeldatav valmidus. Kui see on olemas, ei ole ka ainukasutusse lubatud elektrienergia mahu saamisega probleeme.

Mitmel nö paarismaja krundil on sidumisprojekti järgi elamu ja kõrvalhoone, kas siis kasutusõigusega pooleks jagatud krundil elab üks inimene majas, teine kuuris?

Ka see väide on alusetu ning isegi groteskne. Kõikidel paarismaja kruntidel on sidumisprojekti kohaselt loomulikult paariselamud. Meile teadaolevalt ei ela ka ükski Oru inimene kuuris, vähemalt mitte Oru Kodu arenduspiirkonnas.

 Oru Kodu on üks väheseid elamuarendusprojekte Harjumaal, mis reaalselt toimib. Meie arendus-strateegia kohaselt oleme müünud vähemalt ühe ühiku nädalas ja jatkame samas tempos ka tulevikus vaatamata kinnisvaraturu üldisele olukorrale. Tänu sellele, et pakutavad lahendused vastavad inimeste tegelikele vajadustele, on olnud Oru Kodu kodudele ka piisavalt ostjaid.

Teatavasti oleme suutnud käesoleval aastal täielikult kustutada oma kõik kümnetesse miljonitesse ulatunud kohustused pankade ees ning seda ei saa praeguses olukorras kahjuks öelda just paljud elamuarendajad. Loomulikult on üldisest turuolukorrast tulenevalt esinenud raskusi nii osadel ehitajatel, majatehastel kui ka mõningatel klientidel oma ehituse finantseerimise osas, kuid kindlasti võib väita, et see pole võrreldes teiste elamuarendustega mitte midagi erilist.

Faktilised müügitulemused kajastuvad avalikes andmebaasides ning need ongi pahandanud paljusid konkurente, kelle müügitempo ja arendusind on seeläbi raugenud. Oru Kodul õnnestus peale väga pikaajalist ning keerukat menetlusprotsessi saada kehtestatud ka teine detailplaneering, mis suurendas arendusala veel u 14 hektari ulatuses.

 

 

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785