Pakkumised korteriturul languses

AS Pindi Kinnisvara analüütik Kairi Teesalu kirjutab tänases Äripäeva kinnisvara rubriigis, et alates suve keskpaigast on mitmes Eesti linnas eluasemeturul müügipakkumiste arv hakanud sujuvalt langema, olles kahanenud sõltuvalt linnast kuni paarikümne protsendi võrra.

Võrreldes pakkumiste arvu tipphetkega on Tallinna korterite pakkumiste arv tänavu juunist kukkunud 8 protsendi võrra. Tartus on langenud sama näitaja 20 protsendi võrra eelmise aasta juuliga võrreldes.

Narvas ja Pärnus olulisi muutusi viimase poolaasta jooksul aset leidnud ei ole ning jätkuvalt on pakkumiste hulk väga lähedal oma kõrgpunktile.

Paarikümneprotsendiline pakkumiste arvu kukkumine on toimunud ka mitmes väikelinnas.

Müügipakkumiste arvu languse põhjuseid on mitu. Esiteks on osa varaomanikke loobunud segases turuolukorras oma kodu vahetamisest ning otsustanud jääda elama olemasolevale pinnale. Selle otsuse taga võib olla üldine ebakindlus majanduskeskonna suhtes või raskused uue potentsiaalse kodu finantseerimisel.
number

Pangad on ju järsult laenutingimusi karmistanud - tõusnud on nii intressimäärad kui ka nõutav omafinantseering. Seda ebakindlustunnet võimendab tugevalt ka viimastel kuudel avalikkuse ette jõudnud koondamisteated, mistõttu püüavad perekonnad lisakohustuste võtmist vältida.

Loomulikult mõjub ka totaalne segadus maailma finantsturgudel.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed