Uus postmark – Audru Püha Risti kirik

Homme, 16. oktoobril laseb Eesti Post välja postmargi, mis on pühendatud Audru Püha Risti kirikule.


Audru Püha Risti kiriku ajalugu ulatub 17. sajandi esimesse poolde, mil krahvinna Magdalena von Thurni eestvõttel hakati rajama puidust kirikut. Kirik pühitseti sisse 9. oktoobril 1636, sellest ajast tegutseb kirik Audru Püha Risti kiriku nime all.

Praegune kivikirik on ehitatud aastatel 1677-1680 tuntud Rootsi kirikute rajaja Magnus Gabriel de la Gardie patronaaži all ja on üks vähestest 17. sajandil ehitatud säilinud maakirikutest Eestis. Üsna haruldane on fakt, et kirikut ehitanud meistrite nimed on teda: Jürgen Grablings, Jacob Greisson ja Matthias Woywoden.

Audru kirikuhoone põhistiil on barokk, millele lisandub mõningaid jooni gootikast. Kirik on lihtsa ülesehitusega: ühelöövilisele pikihoonele liitub idas kitsam neljakandiline koor. Varasem puidust torn asendati 1715 kivist torniga, mida kroonib kõrge ja sale gooti telkkiiver. Pikihoonel on barokselt nõgus, tõstetud räästaga kivikatus. Suuremad remondid toimusid kirikus aastatel 1834, 1872 ja 1911. Taasiseseisvumise järgsetel aastatel on vahetatud kirikutorni ja pikihoone katused, paigaldatud uued topeltaknad ja tornirist.

Postmark Audru Püha Risti kirik nominaalväärtusega 5.50 on trükitud trükikojas Vaba maa, margi tiraaž 170 000. Postmargi kujundaja on kunstnik Riho Luuse.

Osale arutelus

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi ehitusuudiseid sotsiaalmeedias:

RSS

Ehitus­uudised.ee toetajad:

Teabevara ehitus­spetsialistile

Valdkonna tööpakkumised

Ehituse erilehed