6. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ekspert: kinnisvara investeeringud hinda ära kord aastas

Uus Maa Kinnisvarakonsultantide tegevjuht Andres Hall kirjutab tänases Äripäeva kinnisvara rubriigis, et firma bilansis kinnisvarainvesteeringutena käsitletavat vara tuleb hinnata iga majandusaasta aruande koostamiseks.

Erinevalt muudest materiaalsetest põhivaradest, mille väärtuse võrdlemine õiglase väärtusega on vastavalt Raamatupidamise Toimkonna juhenditele ja rahvusvaheliste standarditele soovitatav 3-5aastase perioodi tagant, tuleb ettevõtte bilansis kinnisvarainvesteeringutena käsitletavat vara hinnata iga majandusaasta aruande koostamiseks.

Samuti on vaja kutselise kinnisvarahindaja teenust juhul, kui ettevõtte aktsia-/osakapitali soovitakse suurendada mitterahalise sissemakse teel ning selleks mitterahaliseks sissemakseks on kinnisasi.

Et hindamistulemus oleks õige ja leitud vastavalt kõikidele nõutavatele standarditele, on soovitav kinnisvara hindamisel kasutada suuremate ja professionaalsete ettevõtete teenust.

Valiku võiks teha kas või jälgides pankade aktsepteeritud hindamisteenust pakkuvaid ettevõtteid.

Hindamistasud sõltuvad peamiselt eksperthinnangu koostamiseks kuluvast ajast. Vastavalt Eesti Kinnisvara Hindajate Ühingu heade tavade koodeksile sõltub hindamistasu lisaks tööle kuluvast ajast veel objekti olemusest, analüüsi põhjalikkusest, mahust, vastutusest töö täitmisel ning analoogsete toimingute eest tavaliselt makstavast tasust.

Kommertskinnisvara hindamistasud on kokkuleppelised, kuna äriobjektid erinevad üksteisest väga suurel määral.

Keerulisematele objektidele turuväärtuse leidmiseks on vaja läbi töötada suur hulk andmeid alates üldplaneeringust või detailplaneeringust kuni hoonestuse plaanide ja üürilepingute andmeteni. Suuremate objektide hindamisele kulub seetõttu mitu nädalat.

Sellest tulenevalt ulatuvad ka hindamistasud sageli kümnete tuhandete kroonideni.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785