1. oktoober 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

NCC: ehitajad lähevad teadlikult alla omahinna

NCC Ehitus AS juhatuse esimees Toomas Aak ütles ehitusuudised.net -le, et arvestades tänaste vähempakkumiste tulemusi tundub talle, et nii mõnigi ehitaja on teadlikult läinud alla tänase omahinna.

"Seda näeme mõne aasta jooksul, kas see risk on ennast õigustanud - tänu tooraine, materjalide, mehhanismide ja tööjõu odavnemisele - või on tehtud valearvestus. Valearvestuse korral sõltub edasine stsenaarium juba ettevõtte rasvakihi paksusest. Ka tellimustest ilmajäämine on kulu ning täna üritavad enamik ehitajaid balansseerida tasakaalupunktis. Tõenäoliselt soovivad siiski kõik näha ka järgmist tõusulainet," sõnas Aak.

NCC ei ole Aaki sõnul alustanud teadlikult ühegi objekti ehitamist, mille maksumus oleks alla omahinna. Küll aga on mõnede valmisehitatud korterite müügihind juba alla omahinna, väitis ta. "Aasta tagasi tehtud müügiprognoosid on olnud liiga optimistlikud."

Aak rõhutas, et ehituse omahinda ei ole kunagi võimalik 100 %-se täpsusega arvutada, sest muutuvad nii materjalide, mehhanismide, kütuse kui ka tööjõu hinnad. Ja seda nii üles kui alla.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785