29. september 2008

Valkiainen: turg maksis rängalt kätte

Maxit Estonia AS juhatuse esimees Viktor Valkiainen ütles Äripäeva konverentsil Äriplaan 2009, et ehitusbuumist on tubli profit lõigatud, ent tänavu aasta on see ennast rängalt kätte maksnud.

"Laskumine oli kõva. Turumahud on langenud 40 protsenti või enam," märkis ta. "Kui majandus kasvas mingi protsendi, siis ehitus kasvas topelt ning materjalide tootmine kolmekordselt. Sama on langusega – majandus 10 %, ehitus 20% ning materjalide tootmine 30%."

Valkiainen möönis, et on olnud head aastad, ent nüüd tuleb mõõn üle elada, peame ise tegutsema, ja seda kohe. "Meie ekspordi raadius on 300 kilomeetrit, kaugemale ei ole mõtet vedada. Samas Peterburg on kinni," sõnas ta."Korterite ehituse alustamiste arv vähenes ja väheneb ilmselt järgmisel aastal veel. Enne see üles ei lähe, kui tekib usk. Ent seda veel ei ole," ütles Valkiainen.Ta meenutas, et Soome lama ajal oli langus kuus aastat, me peame arvestama, et see ei pruugi meil olla kolm aastat "Me peame olema realistid, et ei läheks ei uude buumi, ega ka väga negatiivsesse seisu. Rootsis oli kukkumine kümnekordne: 70 tuhandelt korterilt 7 tuhandeni. Me peame vältima samasuguseid ekstreemsusi. Meie ostujõud on 4000 korterit ja need ka maha müüa normaalse hinnaga," märkis ta.

Jaga lugu
Ehitusuudised.ee toetajad:
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Sandra MalvikEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 58 552 554
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785
Hannes RummReklaamimüügi projektijuhtTel: 518 4688