26. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tüli ettevõtja ja valla vahel jättis veeta ligi 50 Rae küla peret

Esmaspäeval sulges Raivo Pajule kuuluv Künnapuu tee 24 Vesi OÜ-l Künnapuu ja Kaasiku elamupiirkonna elanike vee. Kuigi Paju oli eelnevalt valda hoiatanud oma käigust, ei võtnud vald Pajuga ühendust.

„Vald meiega ühendust pole võtnud. Paistab, et vallavalitsus üritab jõuga ilma meiega kokku leppimata hakata meie omandis olevatesse torudesse kusagilt mujalt vett laskma,” ütles Paju.

Paju sõnul kohtas ta valla vee-ettevõtja Elveso esindajaid Künnapuu teel, kes väitsid, et nemad said oma juhatajalt korralduse lasta talle kuuluvatesse torudesse Tallinna vee. „Nende väitel olevat valla ja meie vahel sõlmitud juriidiline leping torude kasutamiseks. Kinnitan veelkord, et meiega mingeid läbirääkimisi pole alustatud. Kui Rae vallavalitsus sõlmiks meiega torude ajutise kasutamise ja meilt väljaostmise lepingu, ei teeks me torude kasutamiseks mingeid takistusi. Valla tegematajätmine ei ole argument, mille puhul oleks kellelgi õigust võõrast vara hõlvata,” ütles Paju.

Rae vallavanema Raivo Uukkivi sõnul tegeleb Paju teemaga elanikke nõustav advokaat, kes on valmis kohtutäituriga asjasse sekkuma. „Pajul on teatavasti arendajana kohustus rajada vee ja kanalisatsioonisüsteemid, mida siis kas ise vee-ettevõtjana haldab või mida püüab üle anda/võõrandada. Üle anda saab vaid asja, mis on olemas. Kahjuks pole nendel süsteemidel veel kasutusluba, seega neid nagu ei eksisteerigi veel. Teisisõnu on Paju arendajana oma kohustused täitmata jätnud, kuid krundiostjatele teenusega liitumised müünud. Paju vee-ettevõtjana aga ei suuda süsteeme hallata,” ütles Uukkivi eile. „Siin on mitu konflikti, mis üksteisega põimunud. Üks neist ongi see, et asi on välja arendamata ja vastu võtmata, kuid seda asja soovitakse müüa. Osta ei saa sellist süsteemi, mis ei oma kasutusluba, millel puudub nõuetele vastav täitedokumentatsioon. Seega Paju lähenes asjale valest otsast ja püüab oma lähenemisega lihtsalt survestada valda ja valla vee-ettevõtjat. Riskides isegi kriminaalsüüdistusega.”

Uukkivi sõnul pole Paju pole vallaga ühendust võtnud rohkem kui teatega, et lõpetab tegevuse. Vallal oli koosolek eelmisel nädalal osade veeta jäävate elanikega. Seal selgitati inimestele, et ükskõik, kuidas asi lõppeb, aga kui minnakse raha maksmisele, siis tuleb just tänastel tarbijatel see raha täiendava liitumistasuna maksta ning seejärel läbi kohtu hakata Pajult seda sama summat tagasi nõudma, ütles vallavanem.

Vee kinnikeeramise põhjuseks on Paju sõnulettevõtte majanduslik olukord, kuna ettevõtte käive on vaid 3000 krooni kuus ja majanduslikult ei suuda ettevõte enam nii jätkata.

Paju on nõus 680 000 krooni eest ära andma kas vallale või valla vee-ettevõttele Elveso pumbad, maa-alused torud ja pumpla seadmed. Sel juhul saaks vastavad elamupiirkonnad ühendada Elveso veevõrguga ja inimesed saaksid jälle vee tagasi. Tasuta ei ole nõus Paju seadmeid loovutama, sest aastaid tagasi on vald lubanud need talt välja ostma ja hüvitama talle kulutused.Vald korraldas eelmisel nädalal ka koosoleku, et arutada tekkinud olukorda, Pajut koosolekule ei kutsutud. Valla koosoleku protokollist selgub, et vallavanem Raivo Uukkivi tegi elanikele ettepaneku mitte reageerida enne 25. augustit. Vallavanema sõnul ei tea vald hetkel, mida Paju neile 680 000 krooni eest vastu annab, selgub koosoleku protokollist. Paju sõnul on vallale selle kohta meili saatnud, kus täpselt seletab, mida hind sisaldab. Vald tahab saada Pajult lisaks hinnanumbrile tehnilised andmed, kasutusload ja täitedokumentatsiooni.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785