15. august 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sooman: ostjad on pessimistlikud

Ostjad on pessimistlikud, tehes kinnisvaratehinguid vaid vajadusel ning eriti kallimate korterite ostu kaalutakse väga pikalt ja tõsiselt, tõi Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman välja Tallinna korterite hinnalanguse põhjuse.

„Inimesed on tuleviku suhtes ebakindlad, negatiivne foon on piisavalt võimas, et ostuotsust lükatakse edasi,“ sõnas Sooman. „Täna teevad tehinguid need, kellel on vaja teha. Need, kes lihtsalt tahavad paremaid elamistingimusi, pigem lükkavad edasi.“

Uus Maa avaldas täna turuülevaate, mille järgi on Tallinna korterite hinnad võrreldes mullukevadise tippajaga langenud enam kui viiendiku võrra – 22%.

Soomani sõnul mõjutab maa-ameti statistikast näha oleva hinnalanguse suurust kindlasti see, et hetkel tehakse tehinguid eelkõige odavama varaga, mis ajab keskmise tehingu ruutmeetri hinna ülevaadete arvutamisel madalamaks. Kalleid asju on pakkumises palju, kuid ostjad pole nii altid nende eest soovitud hinda maksma.

„Peamiselt tehakse tehinguid ikkagi natuke madalama hinnatasemega, aga renoveeritud korteritega,“ lausus Sooman, viidates, et kindlasti on varagruppe, kus edasine hinnalangus on põhjendatud – veel on turul ülehinnatud varasid.

„Näiteks linnalähedastes piirkondades asuvad eramud, kus arendaja või omanik ei ole turuolukorraga kaasas käinud ja tahab jätkuvalt kõrget hinda,“ sõnas Sooman, „Kindlasti neid eramuid võib saada mõne kuu pärast soodsama hinnaga.“

„Mida kauem see negatiivne foon jätkub, seda suurem surve on ka hindadele,“ kinnitas Sooman. „Kõik sõltub sellest, kas meil tuleb ka varsti mingi positiivne uudis v mitte. Mida rohkem on positiivseid asju, seda turvalisemalt inimesed end tunnevad ja seda rohkem on nad valmis ostma.“

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785