25. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Endine KGB maja Pagari tänavas läheb müüki

Koalitsioonis kirgi kütnud Pagari tänava majja kommunismiohvrite muuseumit ei tule. Erastatava maja uus omanik peab seal säilitama ohvrite mälestamise võimaluse.

Isamaa ja Res Publica Liit tegi tänasel Riigi Kinnisvara AS’i koosolekul ettepaneku Pagari keldrite osaliseks säilitamiseks ja avaliku kasutamise tagamiseks, mis ka toetust leidis, teatas IRL.

RKASe nõukogu suunise järgi informeerib RKASe juhatus kõiki Pagari tänava hoone ostjaid hoonega seotud kitsendusest. Pagari tänava keldrites ei ole lubatud hoone müügi järgselt tegevused, mis riivaksid ohvrite mälestamist ja meelespidamist. Ostja kohustub säilitama hoonel mälestustahvli ja lubab hoonele tulevikus paigaldada täiendavaid selgitusi nõukogude repressiivorganite poolt toimepandud kuritegude kohta, samuti peab tulevane omanik tagama osale keldrist avaliku kasutuse ohvreid mälestada soovijatele.

Rahvusvaheline Kommunismikuritegude Muuseumi rajamine jääb koalitsioonipartnerite soovi tõttu hoone iga hinna eest terviklikult võõrandada ära.„Mul on kahju, et me ei saa rajada Pagari tänavale kommunismiohvrite muusemi. Sellel projektil oli olemas rahvusvaheline toetus, kuid kahjuks ka meie valitsuspartnerite vastasseis. Samas on mul tänase otsuse valguses hea meel, et oleme suutnud ära hoida keldrite kasiinoks või kõrtsiks ehitamise ja kehtestanud hoonele vastavad kitsendused,“ kommenteeris Mart Laar.Kommunismikuritegude Uurimise Sihtasutuse on ellu kutsunud filantroop krahv Damian von Stauffenberg, ekspeaminister Mart Laar, ettevõtja Meelis Niinepuu. Sihtasutust nõustab kõrgetasemeline rahvusvaheline kolleegium ja haldab Eestis asuv juhtkond ning arendusmeeskond. Sihtasutuse nõukogu liikme Meelis Niinepuu sõnul ei jää rahvusvaheline kommunismikuritegude muuseum siiski tegemata. „Selleks on olemas nii tahe kui finantsvahendid," kommenteeris Niinepuu.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785