23. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Noortel järjest raskem laenu saada

Laenukriisi tõttu on kodulaenu saamise tingimused karmistunud, see aga on olukorra noorte jaoks keerulisemaks muutnud.

Kui Rootsis võis varem kodu osta ka 100% laenuga, siis nüüd enam nii ei saa. Esimese kodu ostmisel nõutakse vähemalt 10-25% omafinantseeringut, kirjutas Dagens Nyheter.

„Finantskriisi tõttu ei saa enam laenata kogu ostusummat,“ ütles riikliku kodulaenuinstituudi SBAB intressianalüütik Tor Borg.

Lisaks on esmaostjail raskem saada madalamat intressi. Nende riskiaste hinnatakse tihti kõrgemaks, mis muudab ka intressimäära krõbedamaks.

Tor Borgi sõnul ei tohiks esimest korda ostjad laenama enam kui 75–90% ostusummast, sõltuvalt sellest, kui suur on ostja sissetulek ja laenu tagasimaksmise võimalused. „Tuleb vaadata, et jääks varu ja mitte osta eluaset spekulatsiooni eesmärgil, lootes, et selle müügist hiljem teenitakse. Osta tuleks selleks, et selles kodus elada,“ märkis ta.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785