15. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Korteri topeltpakkumine ei ole Eestis populaarne

USAs populaarsust kogunud uusarenduste müügi ebaõnnestumise järel korterite välja üürimine ei ole Eestis rikkalikku järgimist saanud. BREC Kinnisvara on siiani avastatutest ainus, kes otse kodulehel reklaamib välja nii ostu kui üürihinnad.

Kakumäel Jõekalda 14 korterelamu 24 korterist on kodulehe andmetel müüdud üks kahetoaline ligi kaks miljonit krooni maksnud korter. Üürile on aga antud 11 korterit ning ülejäänud 12, enamjaolt kahetoalised korterid on müügis hinnaga 1 497 600 kuni 1 998 360 krooni. Üürihinnad jäävad samade korterite puhul 6500 ja 10 500 krooni vahele kuus.

BRECi arvamust projekti käekäigu kohta aripaev.ee-l saada ei õnnestunud.

Kinnisvara vahendamisega tegeleva 1Partner Kinnisvara atesteeritud kinnisvaramaakler Maria Kopso ütles, et 1Partneril on üheaegselt nii üürile kui müügiks pakutava korteritega kogemus Tallinnas Lasnamäel Priisle 1B asuva kortermajaga ning veel paari välisinvestoritele kuuluva väiksema kortermajaga. "Arendajatel on üürile andmise idee tekkinud viimase poole aasta jooksul. Kui on selgunud, et kinnisvaraturul toimunud hinnalanguse tõttu ei ole võimalik kortereid realiseerida soovitud hinnatasemelt,“ ütles Kopso ning lisas, et tulemused on head, kuna kliendil tekib valikuvõimalus. „Samuti pakuvad arendajad välja lahendust, kus üüritakse õigusega hiljem osta.“

Küsides, milline võib olla kinnisvarafirma kasu, rääkis Kopso, et otseselt selle skeemiga vahendusfirma ei võida ega kaota. „Küll on aga üüri vahendamise tasu madalam müügitehingu vahendustasust. Teisalt on üürimine iga-aastane tegevus ning alati on võimalus, et korter lõpuks müüakse. Seega võib tulu pikemas perspektiivis olla hoopis suurem.“

Kinnisvarabüroo Uus Maa tegevjuht Mika Sucksdorff ütles, et peamiselt on korterite müümine ja üürile andmine samaaegselt ajendatud arendajate soovist tekitada endale kassavoog ning Uus Maa on seda isegipaarile arendajale soovitanud. „Nii arendaja kui potentsiaalsed üürnikud peavad arvestama paari asjaoluga. Arendaja peab mõtlema, et korterit hiljem müües ei ole enam tegemist uue korteriga ning nad peavad arvestama mingisuguse remondisummaga, sest peale üürniku väljakolimist võib olla vaja välja vahetada parkett, värvida seinad vms. Üürnik peab arvestama asjaoluga, et korter on samal ajal müügis ning potentsiaalsed ostjad käivad seda vaatamas ja samuti peavad nad müügi puhul võib-olla kiiresti välja kolima.“

Sucksdorffi sõnul tuleb arvestada veel ka lisaettevalmistustega, nagu näiteks korteri valmisehitamine ehk köögimööbli või garderoobi sisseehitamine. „Kahjuks täpseid tulemusi ei ole teada, kuid kindlasti aitab see arendajatel kommunaalkulusid või pangalaenu tagasi maksta,“ ütles tegevjuht vastates küsimusele, millist kasu võiks arendaja sellestsaada.

Sarnaselt 1Partneriga tõdes ka Uus Maa, et üks paremini toimiv võimalus on üürimine ostuhuvilisele seniks, kuni tekib võimalus korter välja osta. Üürisumma arvestatakse korteri hinnast maha.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785