6. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Q Vara annab taas börsile aru

Seekord annab Q Vara oma tegevusest aru üsna tavatul moel. Nimelt vastab ta Tallinna Börsi üleskutsele kommenteeridaaripaev.ee-s ja Äripäevas ilmunud artikleid.

Börsiteate lõpus on Q Vara soovitus pöörduda tõese info saamiseks otse ettevõttesse, kuid pole märgitud, kes investoreiletõest infot annab ning millisel telefonil või meiliaadressil tedakätte saab.

Aripaev.ee edastab järgnevalt Q Vara börsiteate muutmata kujul.

Vastavalt Tallinna Börsi soovitusele, esitame Q Vara poolsed seisukohad viimasel nädalal avaldatud Äripäeva artiklitele. Esialgselt ei plaaninud Q Vara anda hinnanguid antud teemal, kuna artiklid on meie hinnangul kirjutatud eesmärgiga teha skandaalimaigulisi järeldusi ning fakte vastavalt

interpreteerides. Käsitlen kahte kõige drastilisemat näidet.

Esiteks.

Äripäeva tsitaat:

Vannutatud audiitor Veiko Hintsov märgib, et suurem osa Q Vara ja tema tütarettevõtete laenudest on lühiajalised. "Tulenevalt turuolukorrast ei pruugi põhitegevusest laekuvad rahavood olla piisavad, et neid kohustusi tähtaegselt tasuda," viitab audiitor kiirelt saabuvatele maksetähtaegadele ning kopsakale intressile. "Nimetatud asjaolu võib avaldada mõju Q Vara ASi ja tema tütarettevõtjate tegevuse jätkuvusele," ütleb audiitor ja lisab, et langeva kinnisvaraturu tingimustes on Q Vara raamatupidamisaruanne kõvasti õhku täis.

Lõik audiitori otsusest:

Juhime tähelepanu lisas 21 esitatud informatsioonile, et seisuga 31. detsember 2007 on suurem osa Q Vara ASi ja tema tütarettevõtjate poolt võetud laenudest lühiajalised. Tulenevalt turuolukorrast ei pruugi põhitegevusest laekuvad rahavood olla piisavad, et neid kohustusi tähtaegselt tasuda. Nimetatud asjaolu võib avaldada mõju Q Vara ASi ja tema tütarettevõtjate tegevuse jätkuvusele.

Q Vara ASi ja tema tütarettevõtjate tegevuse jätkuvus sõltub võimest genereerida piisavalt rahavoogusid, et täita oma kohustusi ning kokkulepetest kolmandate osapooltega, et refinantseerida lühiajalised laenukohustused. Raamatupidamise aastaaruanne ei sisalda ümberhindamisi, mis võivad tuleneda eelpool kirjeldatud asjaolust.

Q Vara kommentaar:

Juhime tähelepanu, et kinnisvaraarenduse finantseerimisel kasutavad pangad 6-12 kuiseid bulletlaene, mida pikendatakse tähtaja möödudes. Seega kindlasti on õige audiitori väide, et võimest pikendada laene sõltub palju, kuid see ei ole selles sektoris midagi erakorralist. Audiitori järeldusotsuses ei ole kusagil väidet, et Q Vara raamatupidamisaruanne on kõvasti õhku täis, vaid on väide, et kohustuste pikendamise tõenäosuse riski ei ole bilansis kajastatud. Kuna pikendamine on antud sektoris tavapärane, siis ei ole otstarbekas teha eraldisi nimetatud riski katmiseks.

Teiseks.

"30 juuni langeb tapakirves"

Äripäeva tänaseks oluliselt leebemaks muudetud tsitaat:

Q Vara saab audiitori käest nahutada ka võlakirjaemissiooni tingimuste rikkumise tõttu. Pattude lunastamise tähtajaks seadsid võlakirjainvestorid 30. juuni. Selleks päevaks tuleb Q Varal vähendada lühiajaliste laenude koormat ning kaasata omanikeringi täiendav investor. Ebaõnnestunud tehingu korral võivad võlakirjaomanikud nõuda väärtpaberite viivitamatut lunastamist ning kogunenud intresside väljamaksmist. Muidu saabuks võlakirjaemissiooni käigus seatud lunastustähtaeg saabub alles 2009. aastal.

Lõik audiitori otsusest:

Juhime tähelepanu ka konsolideeritud aruande lisas 28 toodud informatsioonile, mille kohaselt on Q Vara AS rikkunud võlakirjaemissiooni tingimustes sisalduvaid täiendavaid kohustusi ettevõtte finantsnäitajate ning aruandluse osas. Tingimuste rikkumise korral on investoritel õigus nõuda emitendilt informatsiooni rikkumise kohta ning selle baasil hääletuse teel otsustada, kas kvalifitseerida rikkumine tingimuste mõistes Rikkumisjuhtumina, mille korral loetakse lunastus- ja intressimaksete tähtaeg saabunuks. Investorid on hääletuse tulemusena andnud Q Vara ASile rikkumise kõrvaldamiseks aega 30. juunini 2008.

Q Vara kommentaar:

Nagu oleme eelnevates börsiteadetes teatanud, on Q Vara omakapital tõesti vastuolus võlakirja emissioonitingimustega ning oleme taotlenud antud rikkumise kõrvaldamiseks aega kuni 30. juunini 2008. Lähtuvalt meie poolt esitatud taotlusest ja seatud tähtajast, olemeväljatöötanud meetmed ettevõtte finantsnäitajate korrastamiseks, milliseid on ka eelnevates Q Vara börsiteadetes kirjeldatud.

Äripäeva viited "langevatele tapakirvestele", "pattude lunastamisele" jms, on loomulikult tähelepanu äratav ja kaasakiskuv, kuid annab pigem hinnangu ajakirjaniku ning selle väljaande professionaalsusele, kui ettevõtte olukorrale.

Investoritel palume alati küsimuste, kahtluste või segaduse korral tutvuda algallikatega või võtta ühendust ettevõttega.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785