17. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USAs läheb igal nädalal haamri alla 47 000 kodu

Sundmüüki läinud kodude arv kasvab USAs kiiresti. Makseraskused jõuavad juba ka seni madala riskiastmega inimesteni.

„Probleemid levivad rämpslaenu turult juba ka madala riskiga laenude poole, kuna järjest enam jäävad võlgu ka palju parema maksevõimega kliendid,“ ütles USA uurimisfirma Kiplinger spetsialist Jerome Idaszak.

Analüütikud tuletavad meelde, et pankade olukord kodudest loobumisega ei parane. Pangad peavad endiselt saamata jäänud summad kahjumisse kirjutama, kuna sundmüüki läinud kodude arv on aastaga kasvanud 50 protsendi võrra, kirjutas kauppalehti.fi.

Kui 2007. aastal loobus kodust makseraskuste tõttu 1,4 majapidamist, siis sel aastal on selle oodata arvu kasvu 2,2 miljoni koduni. Praegu läheb USAs igal nädalal haamri alla 47 000 kodu. Eluasemete väärtus on möödunud aastaga langenud 879 miljardi dollari võrra. 2009. aastal peaks olukord mõnevõrra taas paranema, Kiplingeri hinnangul läheb siis sundmüüki 1,6 miljonit kodu.

Mured püsivad prognoosi kohaselt aga veel ka 2010. aastal. Normaalne eluasemeturg peaks taastuma alles 2010.-2011. aastal.

Kiplingeri arvutuste kohaselt kukuvad eluasemete hinnad järgmise 12 kuu jooksul vähemalt 10%. Suuremat langust on oodata nt Californias, Floridas, Nevadas ja Arizonases.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785