30. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohus: Kumu sihtasutusel tuleb maksta 10 miljonit koos Fingi endise firmaga

Kohus käskis perekond Finkide endisel firmal ja KUMU ehitust korraldanud sihtasutusel hüvitada Pärnu mnt 10 kunagisele rentnikule tekitatud10,3 miljoni kroonine kahju.

Kui Finkide Vemarro Pärnu mnt 10 kinnistu KUMU sihtasutuselt ostsid, oliIndrek Ilometsa, Hillar Soosalu, Tõnu Pulleritsu ja Ilmar Pulleritsu AS Elias seda hoonet riigilt rentinud juba üle kümne aasta.Nende 1991. aastal sõlmitudrendileping kehtis 30 aastat ja lubas omakorda allrentnikke võtta.

Ehkki esimene võimalus rentnikust lahti saada oleks tulnud 2003. ja 2004. aasta vahetusel, teavitas Vemarro Eliast rendilepingu lõpetamisest umbes kuu aega pärast kinnistu ostu. Vaid pisut hiljemhakkas Finkide firmaähvarduste toel rentnikelt ise raha sisse kasseerima.

Osad allrentnikud pakkisid seepeale asjad kokku ja põgenesid nelja tuule poole. Teised nõustusid uute rendilepingute ning maksmisega uuele majaomanikule.

27. mail avaldatud kohtuotsusest selgub, et Vemarro ei saanudEliase ja allrentnike lepinguidüles öelda, kuna polnud tol hetkel ametlikult hoone rendileandja. Kohtus tunnistusi andnud Tõnu Pullerits rääkis, et rentnikud lahkusid, kuna maja uus omanikkäis neid ähvardamas. Kes tallemaksma ei hakanud, löödi hoonest lihtsalt välja.

ASi Elias kahju tekkis saamata jäänud renditulust. 2002. aastal jäi Eliasel saamata 1,6 miljonit ning 2003. aastal 8,7 miljonit krooni.

Harju maakohus otsustas mullu septembris, et kogu kahju tuleb välja maksta Vemarrol. Ringkonnakohus tühistas maakohtu otsuse ja ütles, et Vemarro ning KUMU ehitust korraldanud sihtasutusel tuleb kahjud pooleks teha. Mõlemad peavad Eliasele maksma rohkem kui 5 miljonit krooni. Kahasse tuleb kanda ka Eliase ligi poole miljoni kroonised kohtukulud.

Kuni 2003. aasta maini oli Margus Fink Vemarro juhatuses. Eve ja Margus Fingi aktsiaseltsi EMF Investi kõrval troonis Vemarro omanikeringis offshore-firmasse sumbunudAS NG Eesti. 2003. aasta lõpus alustas advokaat Viktor Kaasik Vemarro likvideerimist. Mullu usaldas Kaasik likvideerimismenetluse lõpetamise tuntud ettevõtete kustutajale Raul Pindile.

Ringkonnakohtu otsuse saab riigikohtusse kaevata 30 päeva jooksul.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785