30. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Esimeses kvartalis ehitati 4% vähem

Ehitusettevõtted ehitasid 2008. aasta I kvartalis Eestis ja välisriikides eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 4% vähem, teatas statistikaamet.

Viimastel aastatel kiiresti kasvanud ehitusturg aeglustus 2007. aasta jooksul ja pöördus selle aasta algul langusesse, mis on tingitud eelkõige elamuehitusmahtude vähenemisest kohalikul ehitusturul.

Ehitusturu olukorda mängis rollimajanduse üldine jahenemine, jätkuv laenuintresside kallinemine ja kasvavad ehitushinnad,loetles statistikaamet mõjutegureid.

I kvartalis ehitasid ehitusettevõtted omal jõul 7,3 miljardi krooni eest. Hooneid tehti 5,4 miljardi ja rajatisi 1,9 miljardi krooni eest. Eelmise aasta sama perioodiga võrreldes vähenes hoonete ehitamine püsivhindades 9% ja rajatiste ehitamine suurenes 17%.

Kuigi rajatiste ehitusmaht aastatagusega võrreldes suurenes, on nende mõju kogu ehitustegevusele suhteliselt väike — vaid neljandik kogu ehitusmahust. Edukas oli aasta algus välisturul tegutsevatele ettevõtetele. Sealne ehitusmaht suurenes aastatagusega võrreldes enam kui kolmandiku.

Ehitisregistri andmetel lubati I kvartalis kasutusse 1846 uut eluruumi, s.o 461 eluruumi enam, kui aasta varem. Selle aasta algul väljastati ehitusluba 1128 eluruumi ehitamiseks, mis on aastatagusega võrreldes ligi 2,5 korda vähem.

Kasutusse lubati 222 mitteelamut kasuliku pinnaga 227 000 ruutmeetrit. Enim lisandus uut kaubandus- ja büroopinda. 2007. aasta sama ajavahemikuga võrreldes vähenes nii kasutusse lubatud mitteelamute pind kui ka kubatuur.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785