22. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Merko: NCC Ehitusel tuleb arvestada pika müügiperioodiga

Merko Ehituse elamuehitusdivisjoni juht Tiit Kuusik ütlesaripaev.ee-le NCC Ehituse plaani, ehitada Haaberstisse 770 korterit kommenteerides, et kuigi ehitushinnad on soodsamad kui varem, tuleb arvestada suhteliselt pika müügiperioodiga.

„Minu meelest praegusel hetkel ehitamine vale tegu pole, kuna ehitusturul on hinnad oluliselt langenud võrreldes aastataguse perioodiga, küsimus on kapitali olemasolus ja selle tagasiteenimise kiiruses,“ rääkis Kuusik ning lisas, et sellise suure projekti investeerimisotsust tehes tuleb arvestada suhteliselt pika müügiperioodiga ning suure alginvesteeringuga, kuna peale kortermajade enda ehituse on vaja rajada kogu ala jaoks vajalik infrastruktuur.

Küsimusele, kas inimestel on piisavalt rahalist võimekust kinnisvara soetamiseks, vastas Kuusik, et inimeste vajadus elamispinna järelekuhugi kadunud. „Samas majandustõusu peatumine, pankade jäigemad laenutingimused, ootus hindade edasise langemise suhtes ja inimeste ebakindlus tuleviku suhtes pärsivad tehingute mahu olulist kasvu.“

Merko kaalub lähiajal mitme huvitava arendusprojekti käivitamist ja algatas just konkursi arendusjuhi leidmiseks, kes hakkaks mõnd sellist projekti vedama. Samas on just valmimas elamuarendusprojektid Räägu tänavas, Sõpruse pst-l ja Pärnu mnt-l, ütles Kuusik.

Tiit Kuusiku sõnul on väikearendajatel, kelle kogu laenatud raha on paigutatud ühte müügiraskustega projekti, raskem praeguse turusituatsiooniga toime tulla. „Nende jaoks on riskid kõrgemad kui suurarendajatel, kelle likviidsus on kõrgem, tegevusvaldkond laiem kui ainult kinnisvaraarendus ja kes suudavad seetõttu raskel ajal paremini toime tulla,“ kommenteeris elamuehitusdivisjoni juht praegu toimuvat puhastusprotsessi, mis ajab väiksemad pankrotti ja tagab suurematele enamuse turumahust.

NCC Ehitus panieile nurgakivi selle aasta suurimale elamuarendusprojektile – 48 kortermajaga Pärnaõue elurajoonile Haaberstis. Ligi miljardikroonise investeeringu tulemusena valmibRannamäe ja Vana-Rannamäe teede vahelisele alale 770 uut korterit.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785