8. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hansapanga asutaja tõmmatud Lätis korruptsiooniskandaali

Alles hakkas vaibuma skandaal Merko ümber, kui uue Läti korruptsiooniskandaaliga on kaudselt seotud ka Eesti kinnisvaraarendaja, kirjutab Delovoje Vedomosti.

Hansapanga asutaja Andres Saame likvideeris möödunud aasta lõpul silmagi pilgutamata 10 aastat edukalt tegutsenud ASi Fenniger. See on esmapilgul täiesti arusaamatu, kuna veel eelmise aastal maksis Fenniger 70 miljonit krooni dividende ja kergitas Saame Eesti kolmandaks dividendisaajaks.

Asi on ilmselt Fennigeri Läti tütarfirmas Eldikrija A/S, mis jättis Riiga maha korruptsioonijälje, oletab Delovoje Vedomosti.

Veebruaris vahistati altkäemaksu võtmise kahtlusega Riia linna arendusosakonna endine juhataja Vilnis Strams. Sama korruptsioonijuhtumi raames võtsid uurijad märtsis kinni ka endise Riia ja Jurmala linnapea Andreis Inkulise, kesjuhib Eldikrija A/Si nõukogu.

Korruptsiooniskandaali on segatud teinegi eestlane, Riias NCC Konstrukcija kinnisvaraprojekti müügiga tegelenud Priit Toomingas.Veel möödunud suvel kirjutas äriuudiste portaal BBN sellest 2000 korteri ehitamise projektist kui 3,9 mld kroonisest investeeringust.

Saame väitis dv.ee-le, et ta ei likvideeri Fennigeri, vaid lihtsalt ühendab selle emaettevõtte Cross Holdinguga. Ümberkorralduste põhjusena nimetas ta vajadust muuta ettevõtete grupp paremini juhitavaks.

Saame ütles, et on Lätis toimuva korruptsiooniuurimisega kursis, kuid eitas Fennigeri ümberkorralduste ning korruptsiooniskandaali seotust. Saame hinnangul Läti poliitilise võitluse käigus puhkenud demonstratiivne skandaal temafirmat ei mõjuta.

"Tean Priit Toomingast sama palju kui teisigi ehitusfirmade juhte," ütles Saame ja lisas, etkorruptsiooniskandaali sattunudToomingase tõttu taoma Läti projekte küll ei peatada ei kavatse. Projektid valmivad planeeritud tähtajaks, lubas Saame.

Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Ehitusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Teeli RemmelgEhitusvaldkonna juhtTel: 51 23 770
Triin UibopuuEhitus ja kinnisvara konverentside programmijuhtTel: 51 990 655
Helen PaapsiReklaamimüügi projektijuhtTel: 5880 7785